Duel (A párbaj - 1971)

Azt hiszem Steven Spielberg némelyik fimjéről mindenképp érdemes szót ejteni, egyrészt mert a korszak egyik leghíresebb rendezőjeként van számon tartva (legalábbis blockbuster kategóriában), és még ha ténykedése sok szempontból vitatható is, az tutti, hogy valóban a feszültségkeltés egyik legnagyobb mestere.  Szóval uccu, kezdjük - egyelőre - időrendben.
A párbaj Spielberg bácsi első egészestés filmje. 1971-ben készült, ekkor a pasi 25!!! éves volt, ami azért valljuk be egész fiatalos. Főleg, hogy sok szempontból egy profi kis remekmű, amiben Stevie máris felmutatja legjobb képességeit.

A sztori egész egyszerű, egy fickó, aki utazóügynök, épp tér haza kis családjához. Mindezt valahol a kietlen észak-amerikai síkságon, egy 2 pályás főúton, több ezer kilóméteren át, ahogy azt ott szokás. Egy kamionossal találkozik, aki nehezen hagyja előzni, dudálgatnak egymásra, eddig a szokásos. Viszont a kamionos bepörög, és elkezdi kergetni-szívatni a főszereplőt. Mindezt a semmi közepén. És az üldözés pikk-pakk élet-halál harccá válik.

A szituáció másfél órán keresztül ugyanaz, ám a film végig nagyon izgalmas és feszült. Nagyon jó húzás, hogy a kamionost végig nem látjuk, a főszereplő próbálja ugyan elkapni, de esélye nincs, így végig egy arctalan, hatalmas fekete kamionnal küzd. Ember-gép párbaj, esetleg Dávid-Góliát, lehetne sorolni. A képi beállítások, vágások nagyon izgalmasak, én tényleg végigizgultam a filmet, mikor először láttam. Ez mondjuk nem most volt, és a trailert megnézve talán a mai akció- és látványvilághoz szokott néző néhol megmosolyoghatja a 37 évvel ezelőtti stílust, de azért Spielberg a parás szituk bemutatásában nagyon erős, és aki emiatt szereti, az feltétlenül nézze meg első filmjét is.

Az eredeti trailer:

imdb

Dr.Z: 8/10

és egy vicces változat, höhö


Duel
Uploaded by kubrickkkkkk. - Full seasons and entire episodes online.

2008-05-12 14:14




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr72464995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Radafuk 2008.05.16. 12:22:20

na hello, megint én:

Ez az egyik kedvenc kis filmem. Amúgy szerintem a trailer teljesen rendben van, nem tudom, mi baj lenne vele. Esetleg az, hogy nagyon az akciójeleneteken van a hangsúly, pedig az igazi para nem akciózás közben keresendő szerintem. Hitchkocki iskola ez ajavából, nem? nekem is az ellenfél arctalansága nyűgözött le, na és a csizmája. Most, hoyg ezeket írom, ebben a pillanatban a Coen fívérek uj filmje jut eszembe a Cormac McCarhhy adaptáció.... izé, mi is a címe... mindegy, későbbi film ugye, most jött csak ki, de ott is van pár fontos dramaturgiai elem: a három főhős egyszer sem találkozik egymással, inkább csak a mellékszereplők kötik őket össze valamilyen módon, tehát nem látják egymást. És a párbaj béli kamionos sarkantyús csizmája is most jópofa. Coenék uj filmjében a főgyilokmester frizurája is hasonlóan eredeti. Eszembe jutott: no country for old man: Nem vénnek való vidék
A Párbajjal még csak annyi, hogy ez egy hosszű kisfilmnek tekinthető szeritem, hisz nem túl szövevényes a forgatókönyv, westerntörténet, abból is egy lecsupaszított egyszerű verzió. Egy párbaj.
süti beállítások módosítása