Hard Candy (Cukorfalat; 2005)

Tegnap megnéztem végre ezt a filmet, bevallom, sokat nyomott a latba, hogy a Juno című film alatt szépen lassan beleszerettem a főszereplő hölgybe, és ebben is ő a főszereplő, és ezért igencsak nyomasztóan hatott rám a film, mivel egy korombéli (kb. 30 éves) férfi és a filmben 14 éves kislányt játszó hölgy közötti kapcsolat, illetve a létrejött kapcsolat hiánya és a pedofília a fő téma. A film gyakorlatilag egy helyszínen játszódik és a két főszereplő beszélgetése tölti ki az egészet, de ettől még unalomra és főleg tartalmatlansággal nem lehet vádolni, én pl egy szál görcsben töltöttem a film minden egyes percét, de innentől spoiler.
A két szereplő a neten ismerkedik meg, taliznak, egyértelműen szexulitástól izzik a levegő, a kislány bájos, felmennek a csávóhoz, minden klappol, remek kis gyömöszölés van kilátásban. A fickó fotós, főleg divatképeket készít, így igen sok fiatal lányról készült kevésruhás kép lóg a falán, iszogatnak, közelednek, aztán hirtelen a férfi rosszul lesz, elájul és megkötözve tér magához, és innentől rémálom az egész. Hozáteszem, meg itt az elején, hogy 17 éves lány volt a legfiatalabb, akivel valaha szeretkeztem, de azért természetesen volt/van sok ennél fiatalabb is, akikkel ezt a fajta testmozgást szívesen gyakorolnám, de azért a 14 már nekem is necc, az még gyerek, testileg, lelkileg, (de a kettő között szerintem simán belefér azért valjuk be, az átlag 15-16 évesen veszti el a szüzességét, akkor miről beszélünk?).
Tehát, a kishölgy megkötözi, és testi, lelki kínzásnak veti alá, a legkegyetlenebb módon, pl  lefagyasztja a pélóját, és elhiteti vele, hogy éppen kiheréli. Édes, mi? Tehát, valahogy azt kéne éreznem, hogy ez egy beteg pedofil állat, aki kislányokotat csábít és kúr meg, de valahogy nem bírom ezt érezni. Elcsábít, ok, dehát egy 15-16 éves model a testéből él bazz, abból, hogy nőies nőként mutogatja a testét a világnak, és amikor valaki nőként is tekint rá, az beteg?? Ez így nekem nem áll össze, viszont a kislány beteges kéjvágya és agresszivitása kibaszott ijesztő. Egy 14 éves gyerek ne legyen már teljesen tökéletesen biztos magában, hogy igazságosztóként bármit megtehet, és félelmetes lelki nyugalommal és precizitással kínoz meg valakit. Persze később előkerülnek képek a lányokról, akikkel a fickónak viszonya volt, de még mindig nem értem, mit is követett el, amiért ezt érdemli, hiszen nem erőszakoskodott velük, beleegyeztek, hátakkor mi a fasz ez?
A fickó egyre szimpatikusabb, a kislány egyre rémisztőbb, és folyton egy eltűnt lánnyal zargatja, hogy vallja már be, hogy ő ölte meg, a fickó meg sírva könyörög, hogy nem, és engedje már el, de a kiscsaj hajthatatlan, halad kitűzött célja felé.
És a végére, amikor már úgy érzem, a kislány a legbetegebb lény az univerumban, kiderül, hogy tényleg a fickó ölte meg azt a bizonyos lányt. Nem várt fordulat, de addigra már annyira megundorodtam a hölgytől, hogy nincs feloldozás, megkönnyebbülés, katarzis, csak a nyomasztó légkör és az undor. Nem a férfitől.
Szóval gondban vagyok ezzel a filmmel, nem tudom hová tenni. Olyan oldallal azonosultam, akivel nem kellett volna, dehát a másik oldallal nem lehet azonosulni, és valahová állni kell, és így csak úgy tudod befejezni a filmet, hogy rosszul érzed magad. Ha nincs hozzá közöd, akkor is úgy érzed, hogy van. Valszeg ez volt a cél, és korrektül belefutottam a csapdába, ügyes :)

ui: Az elején említettem, hogy 14 éves a főszereplő, persze utánna rettegve kezdtem keresni, és a film készültekor már 18 volt, a Junoban meg 20, szóval, no para, ha valaki ugyanígy érzett iránta :)

KM: 6,5/10

imdb

dr. Kukorica szerint: Hát felkavaró egy film az biztos. Én nem tudtam azonosulni egyik szereplővel sem, kívülállóként meg azt mondom, hogy nem egyértelmű a készítők célja. Nehéz egy erőszakos, pszichopata tinédzserrel azonosulni még akkor is, ha a másik fél még ocsmányabb. Leginkább a női bosszú filmek leszármazottja lehet ez (pl ezek https://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=9286), vagy az önbíráskodás ellen szól az egész. Hümm.
Külön kiemelném az LFO - Freak elhelyezését, (külön posztja is lesz majd) és a reklámfilmes látványvilágot.
dr. KJ: 7.7/10

2008-05-06 09:30




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr61456128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. K. J. phd. 2008.05.06. 11:27:09

hát igen, megfekszi a gyomrot, mondtam én

és akkor még nem beszéltél az LFO - Freak csibész elhelyezését
youtube.com/watch?v=53Zq1I5_WAA
és a reklámfilmes vizualitást pl. Mini az elején

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.05.06. 12:14:57

ja, persze, a vizualitása a filmnek meg nagyon korrekt még hozzá, teljesen reklámfilmes eszköztárral dolgozik, gyönyörű képekkel, de ez szinte már megszokott

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.05.06. 12:44:19

azt találtam ki, hogy a KJ phd lesz az ilyen betegesebb cucokkért a felelős, a bobacsek az animékért és scifikért, a vaninna a skandináv és más europidokért, az öcskös az akció és populárfilm felelős én meg csak mindenbe beleugatok, ahogy szoktam, remek lesz :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.05.06. 18:08:48

Nekem nem igazán tetszett ez a film, de azért a kasztrálásnál összeszorult azért...a torkom:)

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.05.11. 11:59:17

Csajok! kérem, hogy aki látta a filmet, szóljon hozzá, mert nagyon kivácsi vagyok, az ő oldalukról hogyan jött le a dolog. cupp.
süti beállítások módosítása