Europa Report (2013)

k-bigpic.jpg
Nem vagyunk elkényeztetve mostanában filmileg, gondolom ezt észrevettétek ti is. A népek úgyis átszoknak lassan a sorozatokra, akkor meg minek forgassanak drága filmeket, ugye. Azért hál'istennek vannak még furmányos cuccok az internyeten, mint pl. ez az amerikai indie hard sci-fi/trillér cucc.
A hard sci-fi logikailag, technikailag, tudományosan és minden egyéb módon megpróbál nem elrugaszkodni a valóságtól. Hard sci-fi pl. Moon, 2001, Gattaca, A mélység titka, Az Androméda törzs stb.
Itt nagyon odafigyeltek a dolog "megvalósíthatóságára": sok-sok hónapon keresztül utaznak az űrhajósok az Europa nevezetű űrhajón a Jupiter Europa nevű holdjára, hogy utánnanézzenek, mi a helyzet a vízzel, stb. Ügyeltek a gravitációra és sok olyan apróságra, amire a sci-fik általában magasról szarnak. Az Europa Report mindezt meg is fejeli a dokumentarista módszerekkel, híradó kivágásokkal, beszélő fejekkel.
Hiába azonban az igényes tudományos-technikai precizitás, van egy elég furcsa gond a filmmel: az űrhajósok maguk. Egy ilyen kaliberű projektnél az asztronauták kiválasztása elképesztően hosszú és összetett feladat. Elképzelhetlen, hogy olyan hibákat vétsenek, amiket a filmbeli karakterek. Ugyanakkor nyilván bármikor bebaszhat akármi, elromolhat stb. Talán ilyen megoldásokkal kellett volna operálnia forgatókönyvírónak és akkor még sokkal hihetőbb lett volna az egész.
Mindegy, ettől függetlenül rendben van a film, okés a cg, a színészek is elmennek, a sztori is megállja a helyét úgy-ahogy, a vége pedig egészen dícséretesen fura.
Nyugodt szívvel tudom ajánlani sci-fi és trillér fanoknak is, a 2001/Moon vonalon.
AJÁNLOTT!
Köszi Keios!

dr. KJ: 7.9/10

2013-07-14 17:06




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr805404371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása