Iron Sky (2012)

iron_sky.jpg

A Hold sötét oldalán csendben fegyverkező nácik támadnak a Földre, hö, nabazmeg, hát erről írnom kell.
Hangulatában és látványvilágában leginkább Sky Captain and the World of Tomorrow vonalán mozog, de annál sokkal vicces-idiótábbra van véve, sőt, a maga módján próbál társadalomkritikus lenni nameg cinikus-összekaccsintó poénokkal operálni.
Szóval a nácik elmentek a Holdra és ott szépen csendben fegyverkeznek azóta is. Céljuk persze egyszerű, visszatérni a Földre, az Untermenscheket jól megölni, átvenni a világuralmat oszt jónapot. Egy néger űrhajós, a Sarah Palin-hasonmás ostoba amerikai elnöknő és marketinges picsája nomeg egy nagyszemű árja leányzó bekavar a nagy tervbe, naná...
A történet abszurditása, a sematikus karakterek, a végletekig eltúlzott jelenetek jól állnak egy olyan filmnek, ami nem akarja komolyan venni magát, inkább lenyűgöző látványvilággal és némi moralizálással próbál szórakoztatni.
A politikusok faszok. A nácik faszok. A négerek viccesek meg sötét a bőrük. Az USA egy fasz ország. A többiek is azok. A katonák ostobák. A reklámos/marketinges népség nagyon veszélyes, nincs semmi gátlás bennük. stb.
Hát kb. ilyen dolgok történnek a filmben, hol rosszabbul, hol jobban sikerült mókázás közepette (a kedvencem a Bukás híres jelenetének becsempészése a marketinges pina meetinjére), kb. Paul Verhoeven szintjén csempészve még egy layert a akció sci-fi ménsztrím faszságai mögé.
A végeredmény felemás, hiába a brutál látvány, a szereplők papírvékonyak, a humor nem mindig ül, sok a kihagyott ziccer, meg a forgatókönyv értelmetlensége. Nem csoda a szétesettség, hiszen a 7 millió eurós finn-német-ausztrál kooprodukció nem készült el könnyen, pl. sok pénzügyi támogatója egyszerű fan volt, aki hajlandó volt kisebb-nagyobb összegeket áldozni a film befejezésére. Mégiscsak egy indie európai filmről van szó, amit alkotói sok lelkesedéssel és szerettel csináltak, pedig a filmgyártás nem éppen könnyű biznisz, és nem is olcsó.
Végül aztán elkészült az Iron Sky és SIMÁN AJÁNLOTT lett, mert szórakoztató faszságnak készült és ezt a vállalást hozza is.

dr. KJ: 7.5/10

2012-05-29 12:55




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr104552668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása