Nokas (2010)

Norvégia kis ország, kb. 5 millióan lakják. Nyugisak és gazdagok ezért nem mindennapos arrafelé a bankrablás, főleg nem az olyan, ahol 57 millió koronát (= 2 milliárd forint) visznek el gépfegyverrel felszerelt maszkos férfiak. Márpedig ez történt Stavanger városban -ami kb. olyan Kecskemét méretű- 2004 április negyedikén reggel 8-kor egy belvárosi téren.
A rablásban 11-en vettek részt és a helyszínről sikerült is elmenekülniük nagy lövöldözés közepette, közben pedig agyonlőttek egy rendőrt is. Nagy médiavihart kavart eset sokáig izgatta a norvég közvéleményt. A film már-már dokumentumfilm-szerűen dolgozza fel az esetet, semmi zene nincs, törekedtek a maximális korhűségre és a tanúk és a rablók vallomásai alapján rekonstruálták az eseményeket.
Ne várj itt amerikai dirrdurr mókát, bántóan naturalista film ez, a valósághoz legközelebb álló rablós film amit láttam valaha. A fegyvereket újra kell tölteni ami nem is megy olyan könnyen és gyorsan ám, az ablak nem törik be az első ütésre, az emberek a rablás közben is nyugodtan slattyognak a bank mellettei téren mit sem sejtve, a helyi busz is jár, a sofőr meg azt se tudja, hogy rágyújtson idegességében vagy inkább telefonáljon, az egyik rabló rákos (fél évvel később meg is hal), a rendőrök és rablók ugyanazt a reggeli rádióműsort hallgatják az eset előtt, stb. stb.
Az 57 millió koronából 51-et sosem találtak meg, pedig az összes rablót elfogták és bebörtönözték a hosszas nyomozás során, ami kb. 160 millió koronájába került a norvég államnak. Nem kifejezetten sikertörténet, de annál valóságosabb: 1997 és 2004 között a norvég rendőrség összesen 79 lövést adott le, ebből 48-at a NOKAS rablás reggelén. Egy átlag amerikai akciófilmben kb. 10 perc alatt lőnek 79-et, höh!
ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 8/10

2011-05-18 11:30




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr802913441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajen 2011.05.21. 23:13:18

Kurva jó film, szétizgultam magam rajta, fantasztikus, komolyan! Imádom ezt a blogot, eddig minden tetszett, amit innen néztem! Északi filmek egyébként is bejövősek, hihetetlen hangulata van ennek a cuccnak, 10/10!

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2011.05.22. 18:45:42

@rajen: köszi rajen, örülök ha bejött!
@efes: egészségedre!
süti beállítások módosítása