The Secret of Kells (Kells titka; 2009)



2009 azért nem csak a fasza sci-fik éve, az írek pl. előálltak egy elképesztően gyönyörű, egyedi látványvilágú animációs filmmel. A Secret Of Kells csodálatos mese, csakis a műfaj legjobbjaihoz, pl. a mi Fehérlófiánkhoz mérhető.
A 9. században zajlódó történet főszereplője a tizenkét éves papnövendék Brendan. A városban, ahol él, a vikingek támadására készülve hatalmas építkezés folyik nagybátyja, Cellach apát vezetésével. Hamarosan a városba érkezik Aidan testvér is a vikingek elől menekülve, a titokzatos könyv, a Kells Könyve illusztrátora, aki beavatja Brendant a rajzolás mágiájába, és a fiút szánja a mágikus könyv befejezőjének, közben persze a vikingek is közelednek...
Aidan testvérrel együtt érkezik Pangur Bán, a filmtörténet egyik legkedvesebb és legstílusosabban megrajzolt macskája, aki végig segíti a fiút és segítségére lesz még az Erdő Szelleme is, aki úgy énekel, hogy még a hátad is beleborsódzik...

A vizualtásról csak annyit, hogy a hagyományos kézzel rajzolt képektől kezdve van itt 2d-s és 3d-s computer graphics, After Effects cuccok, sőt vektoros, Flash-szerű mágia is, mindez hol kelta, hol erősen kelet-európai hangulattal nyakon öntve: egyszóval beszarás! A Kells titka ugyanis igazi nemzetközi cucc és animációs film lévén nem meglepő, hogy bizonyos részeit Kecskeméten rajzolták, sőt díjat is kapott a kecskeméti nemzetközi animációs fesztiválon (is). Egy pillanatig se gondold, hogy ez a mesefilm csak a gyerekeknek jöhet be, varázslatos képeivel, a Kíla ír folk együttes és a francia komponista Bruno Coulais remek zenéjével engem totál lenyűgözött! MINDENKÉPPEN NÉZD MEG!

dr. KJ: 9.6/10

2009-11-17 08:34




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr981530129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.11.18. 20:42:35

Nagyon kellemes kis film. Néztem volna még egy darabig.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.11.19. 14:02:30

Amúgy Bruno Coulais láthatóan imádja a kísértetiesen éneklő gyerekeket (de szerintem is jó).
pl Microcosmos.
www.youtube.com/watch?v=7TnjX3j69RU

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.12.12. 13:22:30

megnéztem, tényleg pöpec, csak a vége lett bénán elvágva.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.12.12. 13:24:32

jaés gyanúsan hasonlít magyar népmesék utolsó évadaira
süti beállítások módosítása