Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

The Reader (A felolvasó; 2008)

Ezerszer, ezerféleképpen körbejárták már a II. Világháborút, zsidóstul-Hitelerestől. Mégsem unják még a népek az ilyen filmeket, most pl. az ellenállásos filmeknek van reneszánsza, meg az ilyen drámamegminden-sztoriknak persze, mint amilyen a Reader. A felolvasónak talán az a mentsége, hogy nem a háború alatt, hanem utánna zajlik a történet.
Igazi lélekben dagonyázós film ez, súlyos terhek alatt nyögő főhőssel. Aztán van mit még lájtos pedofília, tömeggyilkos náci nőnemű germanoidák, bűn és bűnhődés és tönkrement sorsok, fincsi mi?
Kate Winslet jó színésznő, de kb. annyira szexi mint mondjuk Madonna keze: biztos van akinek bejön, de azért inkább blöe. Emiatt kb. az alapvetést nem működik a filmben, miszerint miért kivánná meg a 15 éves főhős ezt a nőt. Aztán itt van még az európai farkasokkal táncoló, szenvelgő szépfiú Ralph Fiennes, akit nem tartok rossz színésznek, mégsem kedvelem, de végül is ez mindegy. Mindenesetre ez a szerep abszolút neki való, remekül hozza a szenvelgő felnőtt főhőst, már amennyiben ez volt a cél.
El kéne olvasni a regényt, abból biztos sokkal jobban kirajzolódik, hogy ki-mikor-miért is teszi azt amit tesz, mert a filmből ez nem annyira jön le.
Ettől függetlenül módjával AJÁNLOTT film a Felolvasó, főleg nőknek asszem, mert a nőneműeknek a környezetemben mind jobban bejött mint nekem. Na meg annak, akinek még nincs teli a töke az ilyen nácisháborús filmekkel, mert nekem már azért kezd betelni és akkor még most jön az Inglourious Basterds, bazmeg.

dr. KJ: 7/10

2009-09-06 08:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr421360267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.06. 13:03:52

Elég sok minden szar córesz volt akkor azért, na, bőséges alapanyag még legalább száz évre a második véhá. Hogy unalmas téma? A gyilkolászós-baszós-partraszállós is unalmas eképpen, a darabolós-távolbanézős-száguldozós is. Ha nem érdekel, ne nézd. Amúgy meg, elég csak kitekinteni az aktuálpolitikába bele, ugyanúgy aktuális minden zsidós-zsidózós tematika. Nagy a sötétség a fejekben, van mit oltogatni, üldözési mánia ide, cinikus vállvonogatás oda. Amúgy a Felolvasó nekem sem tetszett, de a csajomnak igen, sőt Mauthausent megjárt idős barátnőnknek is, ami azért adekvát.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.09.06. 13:56:29

Nekem annyi bajom van a II. VH-s filmekkel, hogy kurva sok van belőlük, és már tényleg ott tartunk, hogy vannak holokauszt divatok, pl mostanában soá témában az ellenállós-akciós témájuak a divatosak, pár éve meg még a szélesvásznú-koncentrációs táboros volt, mi lesz a következő trend, zombis-nácis? Csak a XX. században volt még legalább 10 olyan téma, amiről kellene fimet forgatni, de pl sem az örmény holokauszztról, sem az apartheidről se mao-ról, sőt, leninről se láttam még valóban értékelhetőt, pedig ezek is vannak olyan fontos témák.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.06. 14:59:18

@kakamátyás: Zombis nácis, pornós nácis, vámpíros nácis már volt, komoly mennyiségben, a hetvenes években. Én úgy gondolom, hogy az örmény holocaustról, apartheidről (amiről amúgy vannak jó filmek ippeg), mega többiről csináljon filmet az, akinek van róla mondanivalója. Itt Európában és ott, az USA-ban elsősorban a Második világháborúról és a zsidó holocaustról vannak kézzelfogható és zsigeri élményeink, így erről csinálunk filmeket. Lenin téma főleg az oroszoké (ha nem szólnak ebbe bele a Kossuth-téri legények, bár kétlem, hogy lenne köztük filmrendező), Mao meg a kínaiaké, oldják meg ők. Mi innen lófaszt se tudunk arról a témáról.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.09.07. 10:12:35

jesszus, a zombis nácis jól hangzi, ezt bepótolom, viszont ha megadnál címeket is az örmény meg az apartheid sztorihoz, mert én nem annyira találkoztam velük. Najó, szarral igen, de az annyira nem izgi.
Naigen, ez a problémám pont, egy 65 éve történt sztori-ról beszélünk, és még mindig úgy van előadva, mintha minket zúznának a németek. Nem, nem minket zúznak, hanem a nagyszüleinket, vagy dédszüleinket (melőtt elkezdenél lenácizni, a dédszüleim nem jöttek vissza, a nagyszüleim is csak éppenhogy), viszont már olyan távoli az egész, hogy pofátlanság úgy csinálni, mintha aktuális lenne. Ehhez képest viszont az aktuális események, vagy a közelmúlt eseményei kissé aktuálisabbak. Nem velünk történik/történt? na pont ez az a szempont, ami miatt megcsinálják újra meg újra a holokausztfilmeket, a veled is megtörténhet/ilyen megesik vonalon. Abban viszont igazad van, hogy az önreflekció és reális látásmód ritka, nehéz elvárni hogy az oroszok vagy a kínaiak csináljanak egy filmet a Mesterről, aki a milliókat írtott ki az eszme nevében. Nálunk sem készülnek ilyen filmek, sőt, nyugaton sem, akkor hogylehetne ezt elvárni egy kevésbé demokratikusan működő országtól. Ilyen filmet összesen egyet tudok, a libanoni keringőt.De attól még igény lenne rá.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.07. 11:32:06

Hát, az örmény téma az valóban fehér folt, bár rémlik valami angol dokumantarista fikció a témában... De ide is érvényes az hogy te komolyan gondolod, hogy ezt egy hollywoodi, vagy netán magyar filmrendezőnek kéne feldolgozni? Magyar pénzből??? Akkor lenne csak hőbörgés, komám...:) Az apartheid bár nincs, mégis van, feldolgozása folyamatban. Spike Lee pl. A dél-afrikai film pedig még nem tart azon a fokon sem, hogy tisztességes bármilyen filmet csináljon, nemhogy. Majd mi? Ehhez sincs túl sok közünk.
A zsidós-nácis téma: Német részről a mai napig folyik a téma feldolgozása, őket is mélyen érinti ez még. Zsidó részről komoly a szakadás, a fiatalabb generáció azt mondja, amit te, ám még élnek azok is, akik ezt a szart átélték, ők sajnos nehezen szabadulnak ettől. Bár a holocaust-filmek nyilván nem nekik készülnek. Továbbá, csak menj ki az utcára, és két lépés után hallod a rohadt, mocskos zsidózást, ergo, a dolog a mai napig itt van a levegőben. A Felolvasó amúgy egyáltalán nem holocaust-film, inkább valami romantikus bájolgás, aminek a ez a 'rejtőzködő' vonala viszont kifejezetten érdekes. De a csajról is épp az derül ki, hogy ő a dolgát végezte, ideológiáról fingja sincs, hiszen olvasni sem tudott. Ez azért már egy árnyaltabb, és főleg realistább megközelítés. De, mondom, ez a film leginkább Kate Winslet párás tekintetéről szól, holocaustról viszont semmiképpen. Arról, hogy bizonyos események hogyan sodornak el gyakorlatilag ártatlan embereket, viszont inkább.

A film meg amúgy is alapvetően a szórakoztatóipar egyik ága, s mint ilyen, ipari viszonyok között készül, a piac törvényszerűségeinek megfelelően. Amire nincs igény (pro vagy contra), az nincs. Ennyi, szerintem.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.07. 11:35:46

@kakamátyás: Mao, Sztálin-témához: Igaz, hogy milliók halála köthető a nevükhöz, de százmilliók élete is, ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni, de főleg, nem illik erről beszélni.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.07. 11:36:34

@efes: Mondjuk, Hitlerhez nehezen lehet életeket kötni...

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.09.07. 12:46:24

naezaz, a holkauszt témában a jóarc/rossz arc leosztás eléggé adott, csak az utóbbi időben volt néhány film, ami kilépett ebből a mederből, és hajlandó volt jófej nácikról és rosszfej zsidókról szólni. Ugyanezt elvárni, úgy tűnik túl nagy kérés bármilyen témában? hívjuk mondjuk objektivitásnak, olyat nemzeti ügyben nem lehet? ok, hülye kérdés volt :) Talán ezért kellene egy külső szemnek készíteni ilyen filmeket, az talán nem torzít (bárha a Rákóczi szabadságharcról csinálna egy felpörgött filippínó rendező filmet...lehet, hogy én is rossz néven venném)

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.09.07. 13:36:35

"ha a Rákóczi szabadságharcról csinálna egy felpörgött filippínó rendező filmet..."

az tuti királyság lenne :D

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.08. 17:52:49

@dr. K. J. phd.: :D, jaja. De épp azt mondom, hogy erre semmi esély nem lenne, de ha mégis, az úgy lenne minden oldalról szétcincálva, hogy ihaj.

@kakamátyás: Szerintem azért nem jó a külső szemlélő attitűdje, mert az ösztönösen úgyis valamelyik belső oldalhoz fog sorolódni, és vagy lihegés, vagy elvtelen bértollnokoskodás lesz a vége. Lásd: az ír pacák meg a csíkos pijamás fiú csöpögős és szájbarágós borzalma. Tehát, ezt csak belülről lehet elmesélni, erre jó példa az, hogy épp manapság kezdenek árnyalt nácis-zsidós filmek készülni. De ehhez az kell, hogy akik tényleg át(túl)élték azt a szart, mára haljanak meg. Hogy kellően elemelkedjünk a személyes érintettségtől, ennyi idő kellett.
süti beállítások módosítása