Transamerica (2005)

Roadmovie-ből készült már kismillió, akár olyan sújtások is mint a Wristcutters vagy a Little Miss Sunshine. Na de olyan, amiben egy férfiből nővé operált transznemű a buziprostituált tinédzser fiával szeli át Amerikát?
A Transamerica belecsap a lecsóba. A mai USA igazi arcát mutatja meg, a valóságot, ahol nincsenek szuperhősök és az emberek ugyanolyanok akár Mo.-n, Zimbabwéban vagy Vietnámban. Van itt minden: mostohaapa aki rendszeresen erőszakolja a fiút; rémes, ostoba és beszűkült gazdag szülők akiknek a világába nem fér bele a másság; szívós hippi píszlávheppinesz kicsköcsög aki ellopja az autót, stb. A mexikói, börtönből szabadult farmer a legemberibb szereplő az egész filmben, mert az ő őszinte, bölcs karaktere messze túlmutat a külsőségek és álszent borzasztóságok világán.
A főszereplő Stanely/Bree-t alakító Felicity Huffman hihetetlen jól hozza a szerepét. Már csak miatta is érdemes megnézni a filmet, mert tényleg le a kalappal előtte. Én úgy néztem meg a filmet, hogy semminek se néztem utánna. Végig nem tudtam eldönteni, hogy most nő vagy férfi játsza a főszereplőt, vagy esetleg egy ténylegesen transznemű. Aztán meglepve láttam az IMDb-n, hogy a Született feleségek egyik szereplője ő (nem nézek tévét azért a butaságom, bocs.)
Bár megdöbbentő film, nem undorító vagy visszataszító, hanem inkább irónikus- cinikus- realisztikus és sokszor fájdalmasan humoros. Homofóboknak is és mindenki másnak is ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 8/10

2009-06-22 12:21




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr621200743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása