Dedictví aneb Kurvahosigutntag (Az örökség - avagy Guten tag faszikáim!; 1993)

A csehek mindig is tudtak filmet csinálni, és nem csak Menzelékre gondolok itt. Vera Chytilová rengeteg filmet rendezett már és igazi kultfilmet is csinált Az Örökséggel. Itt a blogon még nem volt csak egy cseh film, nem is értem, sürgősen pótoljuk az elmaradást.

A rendszerváltás után vagyunk Csehszlovákiában, még a szétválás előtt. Bohus, a csóró falusi sztyupid alkesz érthetelen és váratlan módon örököl egy csomó pénzt és egy gyárat. A pénzhez se ész, se stílus nem jár, Bohus hamar megborul a gyáros szereptől. Van itt minden, medence és disznóól, rózsaszín és türkizzöld öltönyök, pénzéhes, számító kurvák és ostoba barátok, kabrió kocsi, műholdvevő és trágyadomb. A film hihetetlen humorral és metsző iróniával rajzol tiszta képet a rendszerváltás utáni megdöbbentő világról, az újgazdagokról, a kisember megpróbáltatásairól, az emberi ostobaságról és kapzsiságról.

Igazi kultklasszik film, így 15 év távlatából már inkább csak nevet rajta az ember, azért régebben még sokszor sírva nevettünk az átmeneti világ nevetséges-borzasztó dolgain és történésein. Elég csak visszagondolni a magyar rendszerváltásra, amikor pl. a szomszéd srác először volt pipsóban, és röhögve-irigykedve hallgattuk a sztorijait róla. Vagy amikor Baranyiné, a vérengző-szadista magyartanárom kérdőre vont a Belgiumból importált ezüstmetál Volkswagen Polónkat látva (1989-ben!), hogy vajon miből telt nekünk olyanra, biztos bűnöztünk érte?! Na mindegy, szóval fura világ volt.

Az örökség egy kor vicces-irónikus lenyomata, rengeteg cseh humorral, utánozhatalan hangulattal és remek színészekkel, ha valakinek kimaradt volna: KÖTELEZŐ!

dr. KJ: 10/10

Ráncosnyakú: 10/10

2008-10-26 12:37




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr91732471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása