Education for Death (1943)

Íme egy érdekes kortörténeti dokumentum. Az Education for Death egy Második Világháborús,  amerikai propaganda rajzfilm. Magyarul a címe kb. Halálra nevelve. Ezt a 10 perces rövidfilmet pedig nem más készítette, mint a híres-neves Walt Disney rajzfilmstúdió.

A film elkészültekor az Egyesült Államok már bő egy éve belépett a háborúba és még másfél év volt hátra a normandia partaszállásig, tehát a rajzfilm teljesen a sűrűjében jelent meg. Célja a náci rezsim egyszerű bemutatása és kifigurázása egy germán kölök, Hans életén keresztül. Végigkövethetjük Hans életét születésétől háborúba vonulásáig, amint a rezsim gyilkos rendpárti katonát csinál az amúgy kedves gyerekből. Ez a fajta empátia pont egy nagy erénye a filmnek, merthát sajnáljuk a kis Hanst, amiért Deutschland, Deutschland über alles-ben kell felnőnie.

Másik említésre méltó része a filmnek a Hitlert kifigurázó jelenetek. Egészen vicces lett, előtte ilyet csak Chaplin csinált a Diktátorban (1940-ben) - mondjuk aztán már senkinek  sem volt kedve ezen nevetni. Azóta se nagyon mertek hozzányúlni a témához, kivéve a mostanában előkerülő tabudöngető próbálkozásokat.

Ja és a rajzfilm minősége a Disneytől elvárható profi. 

Youtube-on nézhető angolul:

  Dr.Z: 8/10

2008-06-29 21:27




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr70545135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.07.01. 17:33:34

ez basszus nem semmi, a mi szockó propagandáink sehol sincsenek ehhez képest.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.07.01. 19:07:22

Most mi? Ez egy teljesen finom verzió. Semmi Győzni fogunk, meg Csatlakozz Sam bácsihoz.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.07.01. 20:17:47

hát ezaz, hogy ez tök más stílus, fogyaszthatóbb, de azért a téma ugyanaz.

hopp hopp 2008.07.06. 16:37:10

hú, köszi ez fasza volt!
a mostani szituban is megrázhatná magát valamelyik globál elérésű. mint pl. a dizni.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.07.08. 16:49:21

Végülis vannak olyan South Park részek, amik a "mostani szitu"-val foglalkoznak, a mai módon, de hasonló megközelítéssel. Mondjuk ezek a részek a legszarabbak. Konkrétan egyre emlékszem, amikor az volt a vicces, hogy Oszamának pici a kukija.
süti beállítások módosítása