Batoru rowaiaru (Battle Royale; 2000)

IMDB

A Battle Royale-t előbb láttam filmen és csak aztán olvastam könyvben. A film után a könyv már semmit extrát nem adott a sztorihoz. Remekül sikerült adaptációról van itt szó tehát.
A Battle Royale nem egy egyszerű film. A közeljövő Japánjában a gazdaság éppen az összeomlás szélén áll, iszonyatos a munkanélküliség. Ezt csak tetézi az iskolások rebellis viselkedése, bojkottálják az órákat. A felnőttek a fiataloktól való rettegése miatt a kormány meghozza a Battle Royale-törvényt. (A Battle Royal római eredetű kifejezés, a "csak egy maradhat" elvű harcban számos felfegyverzett és fegyvertelen gladiátort eresztettek össze, van pl. kártyajáték is belőle.) Egy véletlen kiválasztott osztály 42 tanulóját elviszik egy lakatlan szigetre. Véletlenszerűen felszerelik őket hasznos és haszontalan fegyverekkel és túl kell élniük egymást és a torkukra erősített minibombát, ami a sziget változó tiltott zónáiban azonnal felrobban. A "verseny" lebonyolítóját Takeshi Kitano játsza, talán ő az egyik legismertebb japán színész/rendező. Nem véletlenül, itt is remekel.


A könyv és a film is nagy indulatokat kavart Japánban, többször is megpróbálták betiltani, sikertelenül. A Battle Royale tulajdonképpen  megdöbbentő, rendkívül kíméletlen, "modern" változata a Legyek Urának. Sokszor hallom azt a kritikát keleti filmekkel kapcsolatban, hogy túlzottan katartikusak. A BR nem tartozik közéjük, a vége sem tartogat igazi happyendet. Erőszakos de elgondolkodtató film, csak ajánlani tudom. (Készült egy folytatás is, iszonyat szar, köze sincs az elsőhöz, meg ne nézd.)

ERŐSEN AJÁNLOTT! Ja, és ne hallgassatok a retardáltakra, depizve-beszívva nézték meg, hehe.
dr. KJ: 8.4/10

KM: hát, itt megoszlanak a vélemények, az ötlet tök jó volt, de a kivitelezés gyatra, mert hiteltelen volt, a gyerekek az egyik percben még osztálykirándultak a másikban meg gyilkoltak, a kettő között meg semmi, engem pont az izgatott volna, hogy is veszi rá magát ilyesmire egy "laikus", de erre nem volt válasz, mindenki szerelmes volt mindenkibe, hogy dráma is legyen, takeshi koma is elég fura volt, hitelteln volt az egész na, nálam 5/10

Zabi: Sajnos, mint Kakamatyi. A könyvet nem ismerem, de a filmben semmi sem volt kidolgozva, vagy kibontva, pedig adtak az érzelmi szálnak rendesen. Pl. az, hogy Takesit régen megszúrta egy gyerek körzővel, nem indokolja, hogy szadista gyilkos legyen belőle. És ilyen problémák sorozatban. De egyértelműen érdekes próbálkozás, csak nem tudom, hogy mennyire volt komoly, néha a végletek miatt mintha paródiába hajlott volna. Azt hozzá kell tenni, hogy Mr.Kakával együtt láttuk, biztos húztuk is le egymást, ja és sajna magyarul, ami végképp B-kategóriássá tette a filmet.
5/10

2008-06-01 16:45




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr52497896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.06.01. 20:24:34

ha együtt láttátok, főleg Kámátyással, plusz szinkronizálva, akkor nem ér!

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.06.01. 21:13:14

Jogos. azért tettem hozzá, mert nem biztos, hogy az jött át, aminek kéne.
Ráadásul ismerek még olyanokat, akiknek tetszett.
süti beállítások módosítása