Chopper (2000)

Az ausztrál filmgyártásból nem sok jut el hozzánk. Bizonyára vannak ott jó filmek, de most csak egy pár jut eszembe. A Ragyogj, a Romper Stomper és a Priscilla most így hirtelen, bár ha most egy kicsit tompább lennék, akkor a Mad Maxet meg a Krokodil Dundee-t is ellőném, de nem fogom. Ennek ellenére sok hollywoody-i britnek gondolt szinészről ugrik be, hogy ausztrál. Nicole Kidman után pont a nyolcadik, Eric Bana, a közepesen befutott szép férfiú.

Még annó Spielberg München-je kapcsán kezdtem el olvasgatni az imdb.com-on Eric Bana-ról, ahol egy tipikus hollywoody sztárérdekességre figyeltem fel. A szinész egy filmje kedvéért több mint 15 kilót felszedett és nagy bajszott növeszett. Rákerestem a filmre, amiben Bana eddigi (és későbbi) szerepeitől eltérően egy gusztustalan, agresszív, sittes parasztot játszik. A Chopper leírása és képei meggyőztek, hogy a film megér 2 órát.
Chopper egy valóban létező személy eredeti neve Mark Brandon Read és a film a börtönben íródott életrajzi regényéből készült.  Éppen ezért nem lehet soha biztosan tudni, hogy a sztorinak melyik része kamu, mert valószínűleg tele van színezéssel.  Talán ezért olyan tréfás.
 

A történet a börtönben kezdődik és ott is fejeződik be annak rendje és módja szerint. Read feltehetőleg kisebb garázdaságért meg betörésért került börtönbe, ott viszont ő lesz a király. Ő a legnagyobb, legagresszívabb és a leggecibb. Mindenkinek beszól, ok nélkül nyakba szúr, rengeteg poénkodik. Igazi jó arc és senki nem mer beszólni neki. Ugyan az egyik nap a két legjobb barátja 20-szor hasba késeli egy nyakba szúrt maffiózó kérésére,de azért remekül telnek a napjai. Aztán kiszabadul. Korábbi viselkedése itt már annyira nem jön be az embereknek, hiszen kb ugyanazt csinálja, mint benn a sitten. Egyik nap a csaját tanítja tisztességre féltékenyéből, másik nap a helyi nagymenő albán dílerhez megy, hogy hirtelen felindulásból kirabolja. Aztán elviszi a korházba, mert csak úgy lábon lövi. Izgalmakban gazdag életére a média is felfigyel és amikor már harmadszorra csukják le emberölés vádjával, nemzeti ikon válik belőle. A börtönben egy egész estés riportot ad, miután könyve ausztrál bestseller lett.

A film nekem klasszikusnak számít, bár nem mondanám, hogy a kedves Chopper gyerek a legszimpatikusabb személyiség, akit valaha láttam, de mindenképpen nagyon szórakoztató. Egy igazi paraszt bűnöző.

Ráncos: 8,5/10

2008-05-27 17:30




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr37490457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.05.27. 20:20:17

na végre, Ráncosnyakú is villantott egyet, fasza lett!
süti beállítások módosítása