Naked Lunch (Meztelen ebéd; 1991)

William S. Burroughs (1914-1997) az amerikai beatirodalom kultikus alakja. Élete akkor vett tragikus fordulatot, amikor feleségét véletlenül agyonlőtte. Burroughs a negyvenes években lett kábítószerfogyasztóvá, a függővé válása alatt körülötte kibontakozó furcsa szubkultúrában szerzett élményeit írta meg a Meztelen ebéd című regényben. 1953-ból a Junkie (Narkós), majd öt évvel később a Naked lunch című regényei máig őrzik nevét.

A film főhőse (Peter Weller) az ötvenes évek New York-jában rovarirtásból él. A bogárirtószernek azonban váratlan "mellékhatásai" vannak: felesége, Joan függővé válik. Miután meggyőzi férjét arról, hogy az próbálja ki a szert, elszabadul a pokol. A férfi elveszti állását, a rendőrség üldözőbe veszi, mert megölte nejét (véletlenül természetesen). S mindeközben egy összeesküvés bontakozik ki a háttérben, melynek részleteiről Willt gigantikus (és tegyük hozzá, gusztustalan) rovarok tájékoztatják. Az utazás túllép a psziché keretein, s a bogárirtónak hamarosan valóságos útra kell indulnia: Észak-Afrikában, a fiktív "Interzóna" területén kell elhelyezkednie és beilleszkednie a helyi drogfüggő, homoszexuális közösségbe. Innen kell rendszeresen jelentéseket írnia a vele történtekről, figyelembe véve a rendszeresen óriási rovarrá változó különleges írógépe parancsait és kívánságait.

Cronenberg Meztelen ebédje a rendező biohorror időszakának jeles képviselője. A bogarak és idegen élőlények néhol már tényleg horrorba hajló képi világa embert próbáló. A droggal foglalkozó filmek közül kevés tudott olyan negatív képet festeni mint a Meztelen ebéd. A totális talajvesztés, a paranoia, a rettegés stb. leképezése ez a film. Bár lassú folyású és a könyvvel ellentétben lineáris időrendű, a film a kevés jól sikerült könyvadaptáció közé tartozik. A könyvet itt is előbb olvastam mint a filmet láttam volna, de itt nem volt igazából semmi hiányérzetem.
ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 8.7/10

KM mondja: A film tényleg extrasúlyos, és ami a lényeg, hogy a könyv elkészülésének körülményeit mutatja be, tehát a fenti jelentésekből lett később könyv szerkesztve, tán így érthetőbb a dolog. Zseniális alakítások és a drogok csodálatos világa.

8,5/10

Dr.Z mondja: William S. Burroughs valóban rovarirtással kereste kenyerét egy időben. Feleségét hasonlóan lőtte le, mint a filmben: tellvilmososdit játszottak szétcsúszva. És tényleg rajtakapta haverjával, Allen Ginsberggel. De ez csak bulvár.

8,7/10

IMDb

2008-05-26 12:24




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr7487991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.26. 20:50:39

Már a geekek is ajánlották, ez az írás is hozta a kedvet. Lassan már megkéne néznem :) Amúgy Cronenbergtől eddig csak az újabb filmjeit láttam (Erőszakos múlt, Gyilkos ígéretek). Az eXistenZ pedig már be van szerezve :)

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.05.26. 22:30:22

Frankó. Az eXistenz egy szinte lightos átmenet az új filmekből a meztelen ebéd gusztusos biohorror világába. Aztán esetleg egy kis Videodrome...

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.27. 19:00:31

Na megvolt az eXistenZ. Valószínűleg még ülepednie kell, de így elsőre elgondolkodtató és elég érdekes volt. Na meg bizarr :) A vége különösen tetszett. Azt hiszem jöhet a Meztelen ebéd és a Videodrome :)

Radafuk 2008.05.27. 23:58:45

hehe, ez nagyon tuti film, megkockáztatom, a legjobb Cronenberg. Hozzám ez álla legközelebb asszem.
De most jöttem rá asszem valamire, ahogyan olvastam ezt a bejegyzést: Naked Lunch... Van a Kék bársony című film, és olvastam egyszer a DVD kiadás borítóját, amin kb a következő van írva: blablabla film, rendezte David Lynch (Mullholland Drive, Lost hígvéj, és ...most figyizzetek: MEZTELEN EBÉD...) ????
nem igazán értettem, ez a baki hogy kerülhetett fel egy DVD kiadásra, egy borítóra. Aválasz szerintem dvd ajánlójának írójánál a lunch és a lynch szavak keveredésére, és egy betépett éjszakára vezethető vissza.
süti beállítások módosítása