Fehérlófia (1981)

A Fehérlófia a magyar rajzfilmgyártás egyik legremekebb darabja. Első blikkre olyan mint a magyar népmesék sorozat, viszont ez inkább felnőtteknek szól. Jankovics Marcell rendezte és a "szkíta, hun, avar s a többi pusztai nép emlékének" ajánlja az elején a művet. A rajzfilm a magyar mondavilágból építkezik, legfőképp a Fanyűvő és a Fehérlófia történetekből, ám itt a két személy egybe van gyúrva egy hőssé.

Történet: az erdő mélyén, a nagy fa törzsében egy fehér ló ellik fiúgyermeket. Az anya mesél a gyermeknek egy országról, amit egyszer régen lerombolt három sárkány. A királyfiakat megölték, feleségeiket elrabolták. A fehér ló sokáig rabságban sínylődött, két gyermeket is szült közben. Mikor harmadszor is terhes lett, elszökött. Most pedig arra neveli a gyermekét, Fanyűvő Fehérlófiát, hogy ha az elég erős lesz, keresse meg és pusztítsa el a sárkányokat, mentse meg a királylányokat. Fehérlófiát aztán 21 évig szoptatja anyja, és mikor a fiú már elég erőssé válik, elküldi szerencsét próbálni az alsó világba. A fehér ló viszont belepusztul a 21 évig tartó szoptatásba.
Fanyűvő Fehérlófia bolyongása során találkozik Kőmorzsoló és Vasgyúró komákkal, akik társai lesznek és a Hétszűnyű Kapanyányi Monyókkal, aki akadályokat gördít elé. Végül aztán Fehérlófia megleli a sárkányokat és teljes sikerrel jár.

Elmondva ez egy sima mese, amilyet már sokan sokszor láthattak. Ám a rajzfilmben olyan látványorgiával találkozunk, olyan módon van előadva a történet, amilyet én még nemigen láttam. Folyamatosan változó formák, gyönyörű színek, hátborzoló hanghatások adják meg a film hangulatát. Elemi erő sugárzik minden képkockájából.

Fontos, hogy a rajzfilm felszíne alatt nagyon sokrétű szimbólumrendszer sejlik fel. Így a film újabb és újabb megnézésre is más értelmet nyerhet. Nekem csak sokadszorra esett le, ki is lehet a filmben valójában Kapanyányi Monyók, és még lehetne sorolni a meglepő és elsőre talán fel sem tűnő utalásokat. Szóval érdemes megnézni, ha még nem volt meg, maradandó élménnyé válhat.
A film eleje:

film adatlap: http://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9rl%C3%B3fia

Dr.Z: 9,5/10
KM: 9,5/10
dr. KJ: 9/10

2008-05-14 20:46




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr76469034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.05.15. 09:48:17

szerintem nem a macskafogó a legjobb magyar rajzfilm, hanem ez

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.05.15. 16:31:36

naa, áruld el, kit jelképez kapanyányi monyók? szerintem ez nem számít spoilernek

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.05.15. 17:41:21

Ja nem jelképe senki konkrétnak. Csak valószínüleg ő a régi ország királya. Meg az öregember is, aki megmondja Fehérlófiának, hogy szopjon még 7+7 esztendeig. Meghát Fehérlófia apja. Látszik neki a szemén. De lehet, hogy ez eddig is vili volt.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.05.16. 09:40:57

ja, igen, ez ok volt, aszittem ezen túl van valami

Cicalány 2008.05.24. 20:43:44

Nagyon szép mesefilm, nagyon hatásos a színekkel-hangokkal; igazi magyar népmese a magyar őshagyomány egyik csodálatos része.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.05.24. 21:25:39

a filmnek szerintem a magyar hagyományok felevenítése nem volt célja, Jankovics ezen filmjében van a legkevesebb magyar vizuális vagy auditív motívum, a többi filmjében ennél sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a téma, ez annál sokkal sokrétűbb és érdekesebb, tehát nem a magyarossága miatt szeretjük, de ha te ezért, az se baj.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.05.25. 15:39:14

Hát a készítőknek biztos célja volt, hogy a magyar kultúrának egy kis rajzfilmes gumicukrát hozzák össze. Meg ahogy az elején írják, emléket állítsanak a régi pusztai népeknek, és az abban gyökerező magyar mondavilágnak. Mindkettő sikerült, gratula.
süti beállítások módosítása