Az első és egyben utolsó 2018-as bejegyzés

maxresdefault.jpg
Szóval az van, hogy mindjárt vége 2018-nak és egész évben egy kurva posztot nem sikerült írnunk (2017-ben se sokat, hehe). Gondoltam egy posztban tömörítve összeszedem miket néztünk (majd hozzáírják a többiek is a magukét)

dr.KJ: A szokásos nyavalygáson kívül, hogy jajnincsenekmárjófilmek, mertasorozatok, meganetflix stb. azért családozás-gyerekezés mellett is mindig lehet találni jó cuccokat, persze megírni ezeket posztban már nehezebb ügy. Amúgy is, a blogolás az olyan 2000-es évek beli cucc, nem is menő már, még a tumbleremet is letöröltem, mert már punák sincsenek rajta :D
Nade jöjjön a lista:
Ha már a Netflix szóba került bizony jó dolgokat is néztem rajta (köszi Gumiagy a hozzáférést!)
Altered Carbon - mocskos és véres, viszont elég elgondolkozató sci-fi adaptáció, erős cucc 8,5/10
Black Mirror - a sorozat hozza a minőséget, a karácsonyi Bandersnatch is megér pár órát 9/10
Stranger Things - a retro/tini/horror még mindig elég hangulatos 7,5/10
Cam - elég fura és nyomasztó low budget pszichothriller a kamgörlök világáról 7,6/10
The Ballad of Buster Scruggs - Cohenék western antológiája elég erősre sikeredett 8,5/10
Maniac - Philip K. Dick mind a tíz ujját megnyalná, elmebeteg! 8,9/10
Lost in Space - cukker tini scif-fi, Nemerének tetszene 7/10
Anon - a jelenben mindenki anonim lehet 15 másodpercig - ez még akár szuper film is lehetett volna, de még így se rossz 7/10
Annihilation - megfilmesíteni a megfilmesíthetetlent 8/10
The Expanse - ütős sorozat sok kosszal és hard sci-fi elemmel, plasztikus karakterekkel, csibész cucc 8,9/10
Futottak még: Extinction, Maugli, Travelers, Ascension, Helix, The Alienist, stb.

HBOGOéknál is volt jópár erős anyag:
Patrick Melrose - elképesztő erejű dráma 9,5/10
Sharp Objects - ütős pszichothriller/krimi 8,9/10
WestWorld - hozza a minőséget 8,8/10
Aranyélet - meg kell nézni az utolsó évadot, hogy aztán örülj, hogy vége 7/10
Mondj egy mesét - eddig elég fasza, krimi/mittoménmi alapmesékre építve 8/10
Most nevess! - ha nem elvált apa vagy akkor még nevetni is tudsz majd Jim Carrey és Michael Gondry új cuccán 8/10
Fülledt utcák - a pornó története, sok mocsokkal 7,6/10
Taboo - Tom Hardy! 8,5/10
Futottak még: A víz érintése, A végtelen, A szolgálólány meséje, A Jupiter holdja stb.

Filmek és egyebek (nem feltétlen 2018-asak):
China Mieville's The City & The City - elég jól sikerült film noir/sci-fi adaptáció (BBC) 8,5/10
Upgrade - erős hangulatú véres sci-fi akció, jóféle 8/10
Isle of Dogs - Wes Anderson még mindig tudja, hogy kell filmet csinálni, ráadásul bábfilmet 8,9/10
The Incredibles 2 - még mindig vicces a szuperhős család 7,8/10
A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt - remek svéd adaptáció 8/10
Hail Ceasar! - Cohenék sztárparádéval súlyosbított mókázása, könnyed és szórakoztató 8/10

Futottak még: Legendás állatok 2, Coco, Nyúl Péter, Venom, Hangya és Darázs, Deadpool 2, The Post stb.
...meg amiket már letöröltem és elfelejtettem.

hát így, nyomjátok ti is amik jók voltak!

Ja és csak zárójelesen jegyzem meg, hogy szinte alig torrenteztünk, mert nincs rá szükség. Sokat változott a világ :)

2018-12-31 11:51
What happened to Monday / Seven Sisters (2017)

seven-sisters-2017.jpg

Amikor még voltak filmek, amikről írni lehetett, akkor pontosan ilyen filmekről írtunk mint ez. Nem tökéletes közel sem, de a kétszázezredik szuperhősös szarság után üdítően különlegesnek hat ez a disztópia, ráadásul európai film, komoly látványvilággal, igazán nyomasztó hangulattal.
A klónos sztorik kedveltek a filmkészítők körében. Azonban a borongós-depressziós Moon és az akciós-összeesküvős Orphan Black és főszereplője, Tatiana Maslany olyan magasra tették a mércét, hogy nem könnyű még csak a közelükbe jutni sem. Netflixék sci-fi disztópiája az Orphan Black alapsémáját helyezi egészen nyomasztó jövőbeli Európába (a film már csak emiatt is külön érdekes). A túlnépesedésre kíméletlen választ ad az Össz-Európai Állam: mindenkinek egy gyereke lehet. Az "illegális", létszám fölötti gyerekeket összegyűjtik és hibernálják, hogy egy jobb világban majd felébresszék őket. A főszereplő "Karen Settman" ebben a világban igen komoly hátránnyal indul: ő ugyanis 7 darab klón, 7 ugyanolyan kinézetű kislány, akiket a hét napjairól nevez el "apjuk" (Willem Dafoe). A bujkáló nővéreket Noomi Rapace alakítja és remekül hozza is dolgot, abszolút Tatiana szintjén formálja meg a külsőleg hasonlító, belül természetesen egészen különböző karaktereket. Nem mondom tovább a történetet, a lényeg, hogy a remekek a színészek (az előbbieken túl pl. Glenn Close egészen félelmetes benne), komoly a CGI, sok lesz a lövöldözés, kevés a plothole, és elég durva dolgok is lesznek bőven benne. Bár nem mondanám egyedinek semmilyen tekintetben, (az Orphan Black mellett pl. a Metropia is eszembe jutott mint ihlető) a norvég rendező elég érdekes cuccot rakott össze ahhoz, hogy
SIMÁN AJÁNLOTT! legyen.

dr. KJ: 7/10

2017-09-04 10:50
Kubo and the Two Strings (Kubo és a varázshúrok; 2016)

kubo-and-the-two-strings-is-a-film-that-will-be-appreciated.jpeg

Stop-motion bábfilm a CGI mesék dömpingjében mindenképpen érdekes vállalás, főleg, hogy teljesen amerikai produkció miközben a régi japán mesék hangulatával és látványával operál.
Kubo, a félszemű kisfiú beteg anyukájával éldegél egy tengerparti sziklabarlangban. Különleges mesemondó képességét a közeli falu piacán mutatja be, bár a történeteket befejezni sosem tudja. Kubo családja azonban sötét titkokat rejt...
A film tulajdonképpen egy hommage a japán kultúra és mesék iránt. Szeretettel és tisztelettel nyúltak mindenhez, bár a humor és Kubo kistini faszkodásai erősen amerikaira sikerültek, persze nyilván direkt. Semmiképpen sem zavaró, de azért senki se Miyazakit várjon tőle.
Remek látványvilág, a japán meséket kiválóan megidéző hangulat, a karakterek hangjait Charlize Theron, Ralph Fiennes, Matthew McConaughey stb. keltették életre, szóval ne egy lowbudget dologra gondolj. A rendező (a Coraline, a ParaNorman és a Doboztrollok animátora) Travis Knight kimaxolta a stop-motion technikát, pl. több száz 3D nyomatból készítették el a bábok arcvonásait.
A stop-motion technika amúgy remek dolog, pl. a Fantasztikus róka úrnál nagyon sokat tett hozzá a hangulathoz. Itt viszont semmi sem magyarázza meg azt, hogy miért ezt a technikát használták, ugyanis a látvány és a karakterek mozgása annyira profi, hogy nem lehet megkülönböztetni a sima CGI animációktól, ráadásul használtak CGI-t is sok helyen. Akkor viszont mi értelme van?

Na mindegy, Kubo meséje felnőtteknek és nagyobb gyereknek is rendkívül szórakoztató, látványos és hangulatos, igazi NÉZZED MEGFELE!

dr. KJ: 8.5/10

2016-12-16 11:20
Who Am I: Egy rendszer sincs biztonságban (2014)

whoami.jpg

Ugyan ínséges idők járnak ránk, azért néha felbukkan egy-egy érdekes film is, mint pl. ez a német trillér.
A hekkereket és krekkeret (van különbség köztük, de ebbe most ne menjünk bele itt nézz utánna inkább) a hálivúdi filmek hagyományosan ultrabénán jelenítették meg, ezen és  ezen a linken pl. találsz egy remek gyűjteményt a Hackerstől és a Swordfishen át a Bond filmek a valóságtól elrugaszkodott maszlagjairól. (Persze vannak kivételek pl. az általunk is bemutatott szintén német 23, ami valódi történetet dolgoz fel.)
Az okok egyértelműek, a valódi hekkelés unalmas és egyáltalán nem látványos, terminál ablakok és értelmetlen szavak gépelése, nyilván senki se gerjed erre a tv vagy a vászon előtt ülve.

moviehacking.gifhálivúdi hekkelés

realhacking.gifvalódi hekkelés

A hekkerek/krekkerek élete azonban a valóságban sem éppen kispolgári, viszont inkább nem akciófilmekbe, hanem nyomasztó trillerekbe való. A Who Am I a maga módján kicsit keverék, mert lesz benne némi jövés-menés de azért lényegében inkább trillér mint eksönmúvi.
Egy fiatal cracker és csapatának történetét meséli el, sok-sok kavarással, fordulattal, megtévesztéssel, nyomasztással és meglepően béna emberi döntésekkel. Bár közel sem tökéletes, érdekes, egyszerre vicces és depis hangulatú film.
A Who Am I egyébként jóval a hasonlóan Fight Club-os hatásokat realisztikus hekker sztorikkal keverő (és egyébként betyár) Mr. Robot előtt készült és lesz egy remake-je, gondolom Amerikában, hehe.
Simán NÉZZED MEGFELE, üdítően más a futószalagon érkező szuperhősös szarságokhoz képest.

dr. KJ: 8/10

2016-09-22 11:43
Legújabb testamentum (Le tout nouveau testament; 2015)

hqdefault.jpg
Azt hitted az Isten egy kedves bácsi, aki fenn lakik a mennyekben, és csak azon agyal, hogy tudna jót tenni? Hát lófaszt, az igazság az, hogy Brüsszelben él egy lepukkant lakásban és egy alkoholista, agresszív suttyó, aki egész nap csak szopatásokon jár az esze és pankrációt néz, ez van. Van neki egy tök béna felesége meg egy kislánya is, a fiáról már biztos hallottatok, szóval róla fölösleges beszámolni. Ez így megy már jó ideje, mikor egy nap a lánya kitalálja, hogy elég volt a debil apjából, ezért megszökik, hogy új apostolokat találjon, és írjon végre egy tényleg fasza kis testamentumot.

Hát ennyi a sztori, szerintem cuki, és végülis a kivitelezés sem volt rossz, és sok hibája mellett egy nagyon kellemes kis film, már ha egy elég depresszív vígjáték tud kellemes lenni egyáltalán. Rengeteg szuper ötlet van benne, tök jó megoldások, tök szórakoztató, de közben meg olyan nyomasztó egyben, hogy nehéz hová tenni. Nem kérdés, hogy rengeteg mindent összeszedett a menőbb francia arcoktól mint  vagy Gondry  (a kolléga egy korábbi filmjénél a Mr Nobody-nál is hasonlókat írt), ami végülis nem baj, ha jól csinálja, de pl míg ezen arcok bár nem mindent akarnak CGI-vel megoldani, de ha az kell, akkor azt viszont nagyon profin csinálták,  2015-ben összehozott filmjében vannak jelenetek, amik 20 éve is kicsit neccesek lettek volna, az olyan jelenetek meg, mint amiben  dug egy műanyag gorillával, hát, nehéz mit kezdeni, na. 

Az istent Benoît Poelvoorde testesíti meg, aki bármilyen vicces fejjel is rendelkezik én a veled is megtörténhet óta rettegek tőle, bár ebben a filmben sem az a kimondott hoffigéza, de mindegy, a többiek a fenti hölgyön kívül kevésbé ismert arcok.Szóval kicsit nem tudom sem lenyelni, se kiköpni ezt a filmet, de végülis nem baj, ha egy olyan filmre vágysz, amin kicsit szórakoztat, kicsit fáj, kicsit idegesít, de fel is dob, akkor ez talán jó lesz. vagy nem.

2016-01-25 21:15