Desu nôto és Desu nôto: The last name (Halállista; 2006)

A mangából készült élőszereplős filmek ritkán jók, főleg, hogy ez először tv-sorozat volt és abból vágták össze a két (illetve három, lásd később) részes filmet. Az alapsztori sem egetrengető, a Halállista és a második része mégis érdekes, csavaros és komplex cucc.
A lényege röviden: van egy kis könyv, amibe ha bárkinek a nevét beírod és közben az arcára gondolsz, akkor ha nem cifrázod, simán szívrohamban meghal, ha akarod, akkor a körülményeket és a pontos idejét is definiálhatod. A listához jár egy mások számára láthatatlan halálisten is, egy szörny és egy bohóc kereszteződésének látszó almazabáló fura lény, aki intézi a dolgokat. A dolognak megvannak a szabályai és nyilván ennél a rövid kivonatnál sokkal furmányosabb az egész. Két agyafúrt főszereplő között zajlódik az egész harc: egyrészt a nyálas kinézetű, átlagos egyetemista Yagami és a titkozatos és zseniális, édességfüggő (sic!) nyomozó, az elbaszott "L" között, aki egy nemzetközi szervezet megbízásából kutat "Kira," azaz Yagami után. Yagami ugyanis egy halállista birtokosa lesz, és módszeresen gyilkolni kezdi a bűnözőket.
Nem mondom tovább, nyilván ennyiből is kiderül a lényeg: több síkon értelmezhető, komplex film ez, a hatalom kezelésétől, a karrierizmustól, a moralizálástól, a "jó és a rossz (azt el se tudod dönteni, hogy ki kicsoda)" szimbólikus küzdelmétől a vékony, miniszoknyás japán kiscsajok szokásos sipítozásán át, a szerelem, a család és egyáltalán a keleti és japán világszemléletig bezárólag mindenféle dolgokat felvonultat. Mindez egy rendkívül jól megírt, csavaros forgatókönyvbe van csomagolva, ami miatt végig érdekes marad a sztori.
(A filmnek készült egy harmadik része is (L: Change The World) amit nem láttam még, azt olvastam, hogy szar és nem érdemes megnézni, ki fog derülni, ideírom ha már megnéztem.)
Nem mondom, hogy mindenkinek ajánlom, de mindenképpen érdekes cucc ez, ha a japán és misztikus thrilleres dolgok nem akasztanak ki, akkor MINDENKÉPPEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 8/10

2010-06-02 09:24




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr152047906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NickelADeón 2010.06.02. 10:31:51

L karaktere nagyon szerethető, sőt, király, az egyik legjobb nyomozó karakter Sherlock (a régi) mellett :) A "saját filmje" inkább csak aranyos (miatta meg a gyerekek miatt). De kíváncsi leszek, te mit írsz majd róla.
süti beállítások módosítása