The Road (Az út; 2009)

Nem kell ahhoz világvége filmet nézni, hogy előbukkanjon az emberiség ocsmány oldala. Elég csak az M7-en vagy bármelyik autópályán vezetni pár órát. A fekete fóliával eltakart ablakú terepjárókban őrjöngő remek embertársaink pár perc előnyért képesek veszélyeztetni a saját és bárki életét is. Elképzelhetjük, hogy egy apokaliptikus világban hogyan viselkednének. Igen, pl. simán megennének. Akár pincékben  is "tenyésztenének" embereket, hogy ők túléljenek, még akkor is, ha igazából a túlélésnek sincs semmi értelme.
Az út elképesztően nyomasztó látomás a civilizáció pusztulásáról (nem csoda, hogy hónapokig üldögélt a vinyón mire rávettem magam, hogy megnézzem), de nem tud elszakadni hollywoodi kliséktől. Pedig látszik az akarás, Viggo Mortensen, Robert Duvall, Charlize Theron, Guy Pearce: csupa nagy név, jó színészek. A CG és a szépia színezés tapintható atmoszférát teremt. A rendező és forgatókönyvírók azonban nem küzdöttek eleget a producerekkel és ez az egyébként realisztikus, naturalista jelenetek erejét is elveszi. A sztori ugyanis jópárszor megbicsaklik és többször elmegyünk a moralizálás és a pátosz felé.
Ötletekből nincs hiány, felbukkan itt sok apokaliptikus filmből átemelt és átvariált téma a kanibalizmustól a Mad Max-féle fosztogató autós bandákon át az öngyilkosságig és a már említett tenyésztésig minden. A főhős és fia útja, küzdelme a kihalt és elpusztult Amerikában lehetett volna mérföldkő a mozi történetében, a klisés megoldásoknak, értelmetlen ijesztegetős és moralizálós jelenetek azonban rendesen elbasszák.
Ami miatt mégis érdemes lehet megnézni, az a nyomasztó atmoszféra, amit kevés filmnek sikerült ilyen torokszorítan átadnia.

dr. KJ: 7.2/10

2010-05-05 09:23




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr971973440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.05.05. 16:31:25

nem lehet nagyon rossz, de utálom a kliséket.
ti honnan szeditek le a filmeket?
torrent mindet onnan?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.02. 22:45:37

Akár pincékben is "tenyésztenének" embereket,"

ezt honnan veszitek? én nem láttam ilyet benne

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.06.03. 10:23:39

@tesz-vesz: Ja, a tenyésztés túlzás. Olyan szinten még nem tartanak. Inkább tárolás

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.06.03. 13:42:28

@tesz-vesz: szerinted miért van idézőjelbe, baszki? :D
de tényleg, ennyi maradt meg a filmből?

Bozótnéger · http://vadonszava.blog.hu 2010.07.14. 15:50:03

Had ajánljak egy ide kapcsolódó cikket, amely kissé gyakorlatiasabb szempontokat elemez:
vadonszava.blog.hu/2010/07/14/az_ut_a_tuleles_szemszogebol

nyünyüce 2010.07.14. 19:38:07

@Bozótnéger: érdekes amit írsz, de nem sok értelme van egy hollywoodi szuperprodukciót "gyakorlatias" szempontból elemezni :D
alap hogy az űrben nincs levegő, tehát a hang sem terjed benne, aztán mégis milyen jó amikor robban a baszott nagy űrhajó és a subwoofert majd kinyomja dübörgés...

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2010.07.15. 09:32:26

bokorfeka, szerintem te rossz helyen jársz. errefelé nem nagyon szokott bejönni, aki úgy próbál népszerűséget szerezni, hogy az övénél ismertebb blogokba jár okoskodni, és a helyieket kioktatni a valóságról.

Bozótnéger · http://vadonszava.blog.hu 2010.08.30. 11:51:06

@nyünyüce: Ebben igazad van, eszembe sem jutna egy hagyományos scifinél, de ezt nem tudtam kihagyni, hiszen a történet itt pont azzal akar hatni, hogy mennyire valódi, és hogy akár bármelyikünk lehetne a szereplője egy nem túl szép napon...
süti beállítások módosítása