The Three Burials of Melquiades Estrada (Melquiades Estrada három temetése; 2005)

Erről a filmről már csak azért is érdemes írni, mert gyönyörű hangzása van a címnek. Kóstolgassa mindenki.... Spanyolul: Los tres entierros de Melquiades Estrada. Hmm, nyammnyamm. Mindkét nyelven ki van írva a film elején, merthogy a texasi-mexikói határon játszódik kb napjainkban. (Ezt csak abból vettem ki, hogy egy elbaszott kisváros főutcájának egyik kirakatában HD TV-ket árultak.) Amúgy egy időtlen western is lehetne. Amolyan Clint Eastwoodos. Lassú, kellemes és hömpölygő, mint a film címe.

Érdekessége még a darabnak, hogy nem Clint rendezte és játszik benne, hanem Tommy Lee Jones. Ez az első mozifilmje az öregnek és azóta sem rendezett újat. Pedig egészen jó lett. És Ő a főszereplő is, Pete Perkins.
 
Pete egy farmer (rancher), aki egy határmenti kisváros egyik tanyáján dolgozik embereivel békességben. Egy nap viszont lelövik egyik segédjét és jóbarátját, Melquiadest, aki amúgy illegális mexikói bevándorló. Pete nem bírja magát túltenni haverja elvesztésén, így amikor kezd kiderülni, ki ölte meg Melquiadest (egy nemrég érkezett zöldfülű határőr), Pete kezébe veszi az irányítást, elrabolja a határőrt, kiásatja vele Melquiadest a sírjából és elindul velük Mexikóba, hogy hazaszállítsa a holttestet és megbüntesse a gyilkost.
 
A történet nagyon kellemesen van elmesélve. Alapvetően a nyugis déli tempó a jellemző, amire lehet, hogy rá is kell hangolódni, nekem pont könnyen ment. Sokszor vannak flashbackek a filmben, ezekben találkozunk a még élő Melquiadesszel, ahogy Pete-tel dumál, meg csajozik stb. Ezek olyan lazán vannak beillesztve a filmbe, hogy az elején nem is értettem elsőre, mikor mi történik. Máskor meg fura és érdekes mellékszálak keverednek be a sztoriba, amik aztán nem is lesznek kifejtve és homályban is maradnak. És végig valamilyen fura humor hatja át a filmet, de amolyan napszíttás-szélfúttás, mint Tommy arca.
 
Ezekkel a megoldásokkal és a kényelmes-lassú történetvezetéssel a Melquiades Estrada három temetése egy összességében izgalmas, érdekes klasszikus-modern westernfilm lett. A forgatókönyvet pedig az a Guillermo Arriaga írta, aki a Korcs szerelmekkel, a 21 grammal és a Bábellel vált ismertté. Nyugis estéken érdemes nekikezdeni. 

Dr.Z: 8/10

imdb

2010-01-29 08:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr11709035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása