Torrentezni csak okosan és szépen...

ahogy a csillag megy az égen... Ismerősök ezrei (na jó, többen, hö) kérdezték már, hogy ezt vagy azt filmet úgy megnézné amit a blogon talált, de nem tudja hogyan. Ezért most írok egy posztot szolgálati hírek módra, hogy hogyan, mivel, honnan, mikor és miért érdemes torrentezni.

Mikor és Miért?
Volt egyszer remek feltörőcsapat, a H2O, amely elsőnek vezette be a "Try before buy" elvet, azaz: próbáld ki és ha tetszik, vedd meg vagy kölcsönözd ki! Azt nem kell magyarázni, hogy ha mindenki torrentezne és senki nem venne semmit akkor nem érné meg filmet, zenét, programot, akármit csinálni, bár a zenére ez nem feltétlen igaz, de ezt most hagyjuk. Moziban (általában) jobb filmet nézni, ha másért nem, mert nagy a vászon, hangosak a zajok és lehet ocsmány ízű pattogatott kukoricát szórni és kólát hörpölni hozzá, bár fingani kínos, azért az első szempont ez legyen: amit lehet, moziba nézz meg. A Mikor és Miért?-re tehát a legjobb válasz az, ha a filmet nem vetítették és nem is fogják, esetleg régi és ritka cucc, akkor torrentezz. Ha tetszett és megérdemli, akkor viszont usgyi megvásárolni vagy kikölcsönözni! Az olyan filmek, amik annyira bejöttek, hogy többször is megnéznéd vagy egyszerűen birtokolni akarod, esetleg a rendezőt/színészt támogatnád akkor ne habozz dvd-n vagy akármin megvenni/kivenni mert ezzel támogatod a jövőbeli cuccok elkészülését. Persze tudom, hogy Mo.-n kurva drága minden, "oszt nicse péz," de ha valami megérdemli akkor ne szarrágóskodjunk.

Hogyan?
Miután tisztáztuk, hogy torrentezni nem szép dolog de néha hasznos vagy muszáj, akkor lássuk a Hogyan-t.

1) Kezdés
Filmet mindig csak eredeti hanggal nézz! Ezt az alapszabályt nem tudom eléggé hangsúlyozni, a szinkron szinte minden esetben ront a filmélményen. (Felesleges jönni a "a Fordferlénbe a Nagyferó, hát az jobb, mint az eredeti" stb. dumákkal, az is jobb eredetiben.)
Tehát az első lépcső a felirat. Több felirat gyűjtő oldal is van, a feliratok.info, Open Subtitles, Hosszupuskasub stb. Ezeken érdemes túrni a kiszemelt filmhez való feliratért. Az úgynevezett scene release-eknél (röviden kb. csibészek, akik betömörítik és feltöltik a filmeket, ajaj) mindig van egy csapatnév a végén, ez jó azonosító lehet, hogy a torrentkeresőkön megtaláld a hozzá illő filmet. Pl:
Sin.Nombre.2009.LiMiTED.RERiP.DVDRip.XviD-ViSiON Itt a csapat neve a Vision, lent minden más meg lesz magyarázva.
A scene release-ek általában be vannak tömörítve 15 megás RAR csomagokba és megbízhatóak. (Winrar-t innen, Macre Keka vagy Entropy). A csomagolás azért jó mert nem sérülhet meg a benne lévő avi, pontosabban szólni fog a RAR, ha gáz van és ha szerencséd van még helyre is állítja (feltéve ha volt recovery volume).

Fake, azaz hamis cuccok
Ha egy film még ki se jött, esetleg az USÁ-ban már játszák, akkor nyilván nem érdemes dvdrippeket keresni, mert ezek biztos, hogy kamuk. A legelső nézhető minőség az R5, de az is legalább egy hónappal a premier után szokott kijönni (R5-öt és társait is megmagyarázom később.)
A nem-scene (azaz akárki által a torrentre felbaszott) cuccokkal sokszor jobb vigyázni: a betömörített és nem-scene cuccok jelszóval védettek lehetnek, nem tudod kinyitni = baszhatod (a valódi scene cuccok mindig 15 vagy 50 megás RAR-okba vannak csomagolva és sohasem védettek jelszóval) .EXE .COM .AKÁRMI kiterjesztesű filmet soha ne tölts le (mer vírus bazé, azé ne)! Csak .AVI, MP4, MPG, MKV (esetleg .OGV) legyen vagy ha scene cucc akkor .RAR. Sokszor szopók még az ismeretlen kodekek, ezek rendszerint trójai vírusok vagy kémprogramok. Amit a lejátszók (lásd 4. pont) nem ismernek fel maguktól, azt jobb elfelejteni.
Bár ma már ritkák, a feliratoknál fontos lehet hogy 1 cd-s vagy 2 cd-s a rip, figyelj oda erre, egy cédés vagy egy fájlos .avit vagy akármit könnyebb találni (pl. 1,4 gigás p2p cuccok, a lényeg, hogy egy darab összefüggő fájl) és könnyebb hozzáigazítani. A frame rate, fps azaz a képkocka/másodperc is szopó lehet, ha mondjuk az .avi 25 fps-en van, a felirat meg 23.976-on akkor el fog csúszni, ezzel online tudsz igazítani: SubSyncer. Konvertálni ezzel: Subtitle Workshop.

2) Mit jelentenek ezek az izék?
A cím és a dátum után rendszerint több idióta szó is van ezek nagyjából ezeket jelentik (angolul tudóknak meg itt):
Rippelés ~ (általában veszteséges) tömörítés/átalakítás, lemezről vagy fájlból
XVID - tömörítési eljárás (ún. codec), sokáig egyeduralkodó volt, de már jön fel a két utód lásd lentebb. MPEG 4 szabványon alapuló nyílt forráskódú cucc, ha jobban érdekel itt olvashatsz még róla.
DIVX - ez volt az ős amiből az XVID kinőtt, de míg az XVID ingyenes, az DIVX fizetős. A scenerek sosem használják ezt!
X264 és H.264 - (MPEG-4 Part 10) a fejlődés nem áll meg, MPEG4 AVC (Advanced Video Coding) az XVID utódja, jobb minőség stb.
X265 (HEVC/H.265) - a legújabb tömörítési rendszer, még kisebb fájlok, még jobb minőségben (még nem sok minden ismeri, de a VLC elboldogul vele)
AVI, MKV, OGV stb. - konténer fájlok, magyarul bármilyen tömörítésű filmet, hangot tartalmazhatnak, az MKV (Matroska) és az OGV (OGG Video) a feliratokat és több külön hangsávot is tartamazhat.
MP3, OGG - hangsávok tömörítési kodekjei, az OGG többcsatornás is lehet
AC3 - Dolby AC3 hangsáv (többcsatornás is lehet)
AAC (Advanced Audio Coding) - az mp3 utódja, jobb minőség, többcsatornás
DD5.1 - Dolby Digital 5.1 hangsáv
DVDRIP - dvdről tömörített film, néhány R5, HD/Webrip esetleg TC kivételével szinte csak ezt vagy Blu-ray haverjait érdemes letölteni!
BDRIP - A forrás maga a Blu-ray lemezen lévő film (többet erről itt)
BRRIP - A forrás egy már elkészült release, vagyis  - jobb esetben - egy 1080p-s felbontású .mkv kiterjesztésű fájl, és ebből készül egy 720p vagy kisebb felbontású cucc
UHD - 3840 x 2160 pixel felbontású anyag, de lehet akár 4096 × 2160 pixel ami a DCI 4K/Cinema 4K formátum
4K -  lásd UHD
2160p - lásd UHD
AVC - lásd X264
DUAL - két hangsáv
MULTI - több hagngsáv
DTS-X - DTS:X hangsáv
TrueHD-7 - Dolby TrueHD veszteségmentes hangsáv
ATMOS - Dolby Atmos hangsáv
UNTOUCHED - érintetlen konvertálás
SITERIP - pornóknál van, egy egész oldal összes videója
HDR - High Definition Range - nagy dinamikatartományú kép
10bit - ellentétben a 24 bites RGB-vel ami 8 bit/szín adatot jelenít meg (True Color, 224 azaz 16,777,216 szín), a Deep Color 10 bit/színet tud, 230 ami 1.073 milliárd színt képes megjeleníteni - feltéve, ha tudja ezt a monitorod/tv-d, de nem tudja amúgy :)
REMUX - más fájl konténterbe (mint az MKV) teszik át a cuccot, minőség romlás nélkül
HDRIP, WebRIP, WEB-DL, WEB - nagy(-obb) felbontású online stream rippek, van hogy jó minőségűek, bár általában koreai vagy kínai beleégetett feliratosak (lásd CHSSUB vagy KORSUB)
R5 - na ez vicces cucc, az R5 Region 5-ot jelent (az oroszok, India és Afrika az 5-ös regióba tartozik, Európa a 2-esbe, Amerika pedig az egyes, naná.)  Oroszországban szinte a mozibemutatóval egyidőben kiadják a filmet dvd-n is a kalózkodás csökkentése miatt orosz hangsávval. Ezt a csibészek berippelik és jó esetben vonalról felvett eredeti hangot tesznek alá (bizonyos mozikban van lehetőség fejhallgató használtára: kisjack dugó a székbe építve és innen veszik fel mp3-ba a hangot) rossz esetben a kamerás felvétel zaját. A kép tehát fasza, a hang pedig kétesélyes:
R5.STUDIO-AUDIO, R5.LINE - ez elméletileg fasza hangú R5-ös dvdrip
R5.CAM.AUDIO - felejtős, általában hulladék a hangja és csúszkál is összevissza
R6 - ugyanezek csak kínai nyelven, viszont a felirat sokszor bele van égetve a ripbe, elég szar, sőt mostanában fake CAM-eket is hívnak így
DDP5 - Dolby Digital Plus
480p vagy 520p - általában X264-es SD (standard definition) progresszív, azaz teli képek (pl. 720x480 stb), elmegy, de full HD-s tv-n már zavaró tud lenni
720p - HD, progresszív, azaz teli képek, 720 horizontális sor azaz 1,280×720 pixel (ubik mondta, kösz)
1080p - Full HD, ua. csak 1,920×1,080 pixel felbontásban, további infók a HD-ről itt
BluRay.X264 - nagyfelbontású bluray rip X264-es codec-kel tömörítve
SUBBED - beleégetett felirat (UNSUBBED = felirat nélkül)
CAM - messze kerüld el, soha ne tölts le ilyet: kamerával a moziban felvett értékelhetetlen szarfos!
TS
vagy TELESYNC - kb. ugyanaz mint a CAM jobb hanggal (MP3 vonalból), felejtsd el ezt is
TC vagy TELECINE - ritka cucc, digitális kópia a filmről, van, hogy jó minőségű, de sok a kamu
DVDSCREENER, BDSCR vagy DVDSCR - általában jó minőségű cucc eredeti hanggal, viszont néhol fekete-fehérbe válthat és idegesítő feliratok scrollozhatnak rajta, változó, hogy nézhető-e
SCREENER, WEBSCR vagy SCR - VHS vagy más (nem bemutatásra szánt) kópia vagy VOD (video on demand) kínai hulladék, picsaszar minőségű, általában nem éri meg
PPV, PPVRIP - Pay Per View, online streamingből (mint amilyen a pl. youtube is) berippelt, általában elég szar minőségű, kb. mint egy szarabb screener, nem ajánlom, de lehet próbálkozni
VODRip - Video On Demand, lásd egyel feljebb
FESTIVAL - ritka, fesztiválra készült kópia, általában nem végleges változat, vagy más a vágás
VHSRIP - VHS kaziról digitalizált cucc, olyan, amilyen
TVRIP, HDTV, DSR, PDRIP, DVBRIP, PDTV, DTHRIP - (analóg vagy digitális) tv-ből felvett, vagy Netflix, Hulu, Amazon Video, iTunes Video rip
DDC - Digital Distribution Copy, általában rosszabb mint az R5, kb. olyan mint a PPV
WORKPRINT, WP - félkész előkópia, felejtsd el
LIMITED - a ritka, kevés kópával bemutatott filmeket jelenti, tökmindegy
INTERNAL - a csapat saját magának rippelte, nem számít
STV - Straight To Video, azaz moziban sose mutatták be (általában zs kategóriás)
WS, FS - WS = widescreen = szélesvásznú, FS = fullscreen = 4:3-as arányú
PROPER, RERIP - valamit elbasztak ezért javított
REPACK - valamit elbasztak a csomagoláskor ezért javított
2CD - 2 darab 700 megás avi, szopó lehet ha nem hozzá való a felirat, amúgy okés minőségű, ma már nagyon ritka
READNFO - az .NFO egy kis text fájl infókkal, scene cuccoknál a csomag mellett van mindig (Total Commanderben F3 rajta aztán meg S a ASCII kódolású nézethez)
HC, CHSSUB, KORSUB stb. - beleégetett (HardCoded) koreai vagy kínai felirat, ami béna tud lenni hiszen te is felirattal fogod nézni, azaz egymáson lesz két felirat
NUKED - a scene szabályoknak nem megfelelő release, kidobták
NoRAR - nincs tömörítve RAR-ral

3) Honnan tudom hogy jó-e egy release és milyen a minősége?
Innen: VCDquality. Itt találsz képeket is, hogy lásd a minőséget, meg kommenteket. Ez megdöglött, szóval leginkább a torrent vagy más megosztó oldal képei alapján, sokszor van sample darabka is a release-hez amin látod, hogy mifasz.

4) Lejátszó:
VLC, Mplayer
A kodek-csomagokat felejtsd el, ezekhez nem kell semmi más.

Honnan?
Webes betyároknak SceneSource és millió hasonló site, torrentes betyároknak meg a Torrentday, a Torrenting, és még sok más
The Pirate Bay - nem kell bemutatnom
vagy a Google és a Kacsa a barátod pl: akármi+torrent
magyar ritkaságot meg innen, vagy ncore-bithumen-stb.
stb.

Mivel?
Csakis Deluge! OSXen jó még a Transmission is. Az utorrent sajnos elkúródott :(

Tehát mégegyszer: Try Before You Buy - Próbáld ki és ha tetszik, vedd meg vagy kölcsönözd ki!
Különben nem lesz mit nézni és letölteni, max. a transformers vs. terminátorok vs. batman 27-ik részét, oszt sírhatsz. Angolul további infók itt.
A Netflix és az HBO Go is tök jó, simán megéri sztem!
Köszönjük figyelmüket, szolgálati híreinket olvasták.

2009-10-31 19:28
A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr341489461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.11.01. 18:40:39

nagyon hasznos volt, köszönöm jancsibá!

GeeDawg2 2009.11.02. 18:05:16

Már csak azért is jobb a torrent, mert ugyi a magyar piac elég kicsi, és ha kellően nem tömegfilmet akarsz nézni, akkor egyszerűen se moziban, se DVD-n nem lehet megtalálni kis haznánkban... De egyébként az elvetemült művészfilm rajongók figyelmébe ajánlom a www.theauteurs.com/ oldalt is...

BTM · http://dokumentalis.blog.hu 2009.11.04. 20:39:45

Ezt már használom egy ideje. Tisztességesen katalogizálja az új torrent megjelenéseket, képekkel, linkekkel: scenereleases.info/
TV sorozatokhoz: eztv.it/

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.11.05. 00:08:35

@BTM: scene release-t nem ismertem, be is raktam, fuckyeah!

ubik 2009.11.05. 15:51:06

720p - nem DVD felbontású, hanem 1280*720

ubik 2009.11.05. 15:57:35

a lejátszóknál még érdemes megemlíteni a kmplayer-t is, ehhez sem kell kodekeket telepíteni.

BTM · http://dokumentalis.blog.hu 2010.03.10. 12:55:44

www.movies-links.tv/genres/
A torrent a múlté. Remélem, majd segít a posztok sűrűségén.
;-)

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2014.12.12. 20:01:26

most hogy már nincs piratebay, van valami tipp, hol érdemes körülnézni manapság?

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2014.12.15. 23:56:44

a jó öreg Isohunt még tartja magát: isohunt.to/
a szintén veterán Demonoid is újraéledt: www.demonoid.pw/
ez is jó: kickass.so/
a Torrentday is köszöni: www.torrentday.com/

ZorPrime 2018.10.30. 08:10:05

Ha nehezen fellelhető gyöngyszemeket keres valaki, ide érdemes beregisztrálnia (bár limitált a userek száma és kihalásos alapon lehet bekerülni, érdemes próbálkozni, nekem is összejött valahogy): cinemageddon.net