Moon (2009)

2009 a fasza sci-fik éve lett. A 9 és a District 9 is nagyon jól sikerült darab és most végre meg tudtam nézni Duncan Jones (aki David Bowie fia, hö!?) remek Moon című klasszik sci-fijét. Úgy látszik nem csak én rinyáltam, más is észrevette, hogy mennyi a szar "sci-fi". Csak 2009-ben a Terminándor 7-ik részét (vagy mennyi), Bruce Willis is kínlódik valami bénaságban sőt autóból átalakuló idióta robotokat és ki tudja milyen hulladékokat sikerült sci-fi cimke alatt kihozni. Pedig az igazi sci-fik nem ezek, hanem az olyan sokkal mélyebb mondanivalóval és emberi alapproblémákkal foglalkozó cuccok, mint amilyen ez az angol film is.
2001 Űrodüsszeia minőségű és kategóriájú film nagyon kevés van. A Moonnak sikerül nagyjából a feladat, mert igazi kevésszereplős pszichothriller/ dráma/ sci-fi és bár átemel dolgokat Kubrick filmjéből, sikerül azokat egyedi módon keverni.
Megpróbálom úgy elmondani a történetet, hogy ne derüljön kis sok minden: Sam Bell (Sam Rockwell lásd pl. Choke, tökéletes választás) egyedül dolgozik 3 éves szerződéssel a Holdon a Lunar Industries energia-kitermelő cég Sarang nevű bázisán. Egyetlen társa a GERTY (Kevin Spacey hangjával) robot, a kommunikációs csatorna meghibásodott. Aztán jönnek a parák...
Akkor most áradozok kicsit: Rockwell zseniálisan jó színész és az ő egyszemélyes alakításért már önmagában is érdemes megnézni a filmet. Azonban nem csak ő miatt fasza ez a film, hanem a díszlet, a hangulat, a cg (vagy makettek, tökmindegy) és a zene (az Aronofsky filmekből ismert Clint Mansellnek sikerült elkapni a film hangulatát) is mind-mind kibaszottul jól sikerült.
Ha bírod az agyas és agyalós, nem akcióra inkább hangulatra épülő filmeket akkor KÖTELEZŐ!, ha inkább a hentelős szarokat csíped akkor is KÖTELEZŐ! mert hentelés ugyan nem lesz benne, de végre látsz valami értelmeset is :D

dr. KJ: 9.5/10

2009-10-31 11:16




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr951488523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.31. 11:56:20

Ebben egyetértünk, kurva jó film. A 9-et nem láttam még, viszont a Distcrict 9 meg lufi.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.10.31. 11:59:45

@efes: nem lufi az hanem film :O
najó, a District 9 nekem bejött, mert pontosan azt adta amit vártam, ha Peter Jackson eltakarodik majd Blomkamp mellől remélem faszagányos cuccokat csinál majd. nade nem is ez a lényeg hanem hogy végre vannak megint jó sci-fik!

Loop · http://www.autostat.hu/ujdonsagok 2009.10.31. 12:54:53

hmm. nem vagyok egy nagy sci-fi fan, de a trailer és a sztori (és a nem hentelős szar, hanem drámai vonal) alapján ez jónak ígérkezik. asszem meglesem majd.

bandiblog 2009.10.31. 15:48:44

Pont ma néztem meg, jóság. Bár szerintem azért nem egy 2001 űrodüsszeia. Illetve baromi nehéz megmondani egy friss filmről, hogy klasszikus lesz-e. Mondjuk hány klasszikus scifi született 2000 után? K-pax szerintem talán esélyes, de mi más?

Érdekes, mert az ezredfordulóhoz közelítve egy halom kurvajó scifi született, aztán meg csak ilyen izék.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.10.31. 17:07:48

@bandiblog: hát ez olyan dolog, hogy ismerek jópár filmbuzit akik szerint az 2001-et akkor se nézné végig ha pisztollyal fenyegetnék, valaki szerint meg olyan oldszkúl hogy már fáj :D (szerintem kurvajó és írni is fogok róla) ennyit arról hogy mi kult és mi nem. a Moon sok szempontból tisztelgés a 2001 előtt, remixe vagy divatos szóval mashupja, modernizálva és ehetővé téve a mai ember számára is. azt gondolom hogy tíz év múlva is jó lesz megnézni, mert a hangulata nagyon eltalált és ennyi elég is.

ubik 2009.11.20. 12:36:59

jaja, jó kis film! és ez a nem semmi:
"A filmet mindössze 33 nap alatt forgatták le, nincs benne CGI, mégis baromi hiteles és meggyőző az egész A Holdbázis környezetének megalkotásához pedig kizárólag miniatűr, mechanikus modelleket használtak, és a rendező saját bevallása szerint a járműveket mindössze egyetlen egyszerű damil segítségével tologatták föl-alá a set-ben, de ez a végeredményen nem látszik és mindez csekélyke 5 millió $." - forrást nem tudok, egy fórumon találtam
süti beállítások módosítása