25th Hour (Az utolsó éjszaka; 2002)

Edward Norton-t szeressük, mégis ritkán bukkan fel itt valamiért. Spike Lee 2002-es Utolsó éjszakája (miért kellett ezt átnevezni, a "25. óra" tökéletesen érthető és használt kifejezés magyarul is) fura film, és Edward nagyon jó választás hozzá, csakúgy mint Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson vagy Barry Pepper.
Egy menő drogdíler utolsó napját követhetjük végig, mielőtt börtönbe kéne vonulnia 7 évre. Monty (Norton) nem egy ostoba díler, nem is úgy él. Van egy fasza barátnője (Dawson), gyerekkori barátai (Seymour és Pepper), szép lakása, és egy utcán talált kutyája, akit megmentett. Alkesz apját is támogatja, nem éppen egy a díler szónak megfelelő figura, hanem inkább egy "szerethető" bűnöző. Valaki azonban felnyomja a kábítószer-osztagnak, akik meg is találják (hiszen tudják hol keressék) a kanapéba eldugott pénzt és drogot (ez talán a legidiótább hibája a filmnek, ha Monty tényleg okos, biztos nem otthon tartaná a drogot.) Utolsó napján végigkövethetjük a barátait, Seymour-t, aki angoltanár egy gimiben és halálosan szerelmes a kis ribanc diáklányba (fura módon ettől függetlenül ebben a filmben ő az egyetlen igazán pozitív szereplő), Pepper-t, aki idegbeteg Red Bullt vedelő és stresszlabdát nyomkodó bróker, Dawson-t a latino lányt, aki platina nyakéket és puerto ricói utazást kapott Montytól, az orosz maffia kedves embereit, akiknek Monty dolgozik, Monty exalkoholista kocsmáros apját, és a new york-i embereket, a Ground Zero-t stb. Persze aztán az is kiderül, ki nyomta fel...
Fura, lájtosan moralizáló film ez, Spike sajátos látásmódjával, videoklippes részekkel, kevés niggerrel (ami tőle szokatlan), nem túl sok káromkodással (ami szintén), remek színészekkel, valóságos helyzetekkel és karakterekkel. A film vége pedig végképp talányos, mert nem derül ki, hogy végül is bemegy-e börtönbe, sem az, hogy miért Pepperrel, a legjobb barátjával vereti meg magát. Jó kis film, nem is feltétlen a történet miatt, hanem a new york-i hangulat és emberek miatt, ami nagyon átjön. ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 8/10

tréler helyett inkább a remek "fuck you" rész:

2009-04-06 11:22




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr891049238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobacsek 2009.04.06. 12:13:57

Ne niggerezz szőke geci

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.04.06. 12:39:46

de hát a spike niggerezik, filmjeinek nagy részben csak fekák játszanak, feka témákról szólnak, zsidó csak gonoszként jöhet szóba, szóval, nem a kukoricza kezdte...

Bobacsek 2009.04.06. 13:21:48

Hát jó (vállak vonogatása)
süti beállítások módosítása