Borgen (2010-2013)

Mivel már hónapok óta nem sikerült normális filmet megnézni, olyat, amiről írni is érdemes olyat meg főleg nem, a sorozatok közül pedig csak a Mr. Robotról lehetne írni, mert az tök jó volt, viszont elég ismert ahhoz, hogy nehezen fér már a blog keretei közé, inkább egy dán politikai sorozatról írok, mert bár nem pörög, nem zúz, nem basz szét, viszont teljesen leköt, tök érdekes és nagyon jóleső volt.

A sorozat főszereplője egy dán politikusnő, aki egy "Mérsékeltek" nevű kispárt vezetője, magukat a balos és a jobbos nagy pártok közé pozicionálják, kábé ők a liberálisok a színtéren. Elég esélytelenek a nagyokkal szemben, a csaj is még új a szakmában, de a választásokat megelőző tévés vita annyira jól sikerül, hogy minden papírformát felborítva megnyerik a választásokat, és innentől indul a cselekmény, és a sok remek konfliktus és kemény játszma veszi kezdetét a koalíciós partnerekkel, az ellenzékkel és a többi fontos szereplővel, mint a média, a a külföldi nagyhatalmak stb, stb.

A sorozat nem a House of Cards vonalat követi, a főszereplő nem egy mindenre elszánt főgeci, hanem egy jószándékú, teljesen elkötelezett és tehetséges politikus, de azért a hatalom megtartásáért neki is sok mindent be kell áldoznia. Elég komoly karakterfejlődésen megy keresztül a sorozat alatt, a cuki liberális attitűdöt nehéz minden helyzetben fenntartani, de a csaj ügyesen lavírozik és alapvetően végig hű marad az alapelveihez, nem igazítja a választói igényekhez, nem módosít rajtuk rövid távú politikai hasznokért, ami innen nézve tök értelmezhetetlen és esélytelen baromság, a világnak azon a felén ez talán tényleg így megy. Nem azt mondom, hogy a sorozatban nincsenek igazi köcsög politikusok, (kedvencem a helyi Torgyán), sőt, igaziból a legtöbb az, persze leszámítva a főszereplőt, aki néha már olyan jófej, hogy az kissé túlzás is, de ennyi még belefér.

A sorozat a miniszterelnök, egy újságíró és a miniszerelnöki "spin doctor" magyarul habonyiárpád szemszögéből mutatja be az eseményeket, mind a politikaiakat mind a magánéletieket is (ezeknek legalább akkora szerepük van a sorozatban mint a politikaiaknak), és tök jó betekintést enged ebbe a világba. Bár valszeg a dán viszonyok és a választók is igencsak eltérnek a mieinktől, de a felmerülő témák és problémák tök ugyanazok mint itthon, csak a megoldások térnek el.

Ha lenne ilyen kategória, akkor ez egy feminista-skandináv-politikai-dráma sorozat lenne, mindenkinek melegen ajánlom, bármilyen bénán hangozzon is!

2015-09-26 09:59




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr427828742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása