Autómata (2014)

automata-robot.jpg
Banderács Tóni az Almodóvár-féle A bőr, amelyben élek óta (amiről miért is nem írtunk?!) nem szerepelt értékelhető filmben (najó, a Ruby Sparksban volt jó tíz perce) erre most itt egy eredeti spanyol sci-fiben, és teljesen rendben van. Jól áll neki a Blade Runneres hangulatú főszerep, a kicsit depis, elégedetlen antihős amúgy is kötelező egy Philip K. Dick munkái, Asimov Én, a robotja, a District 9 és sok más jóféle sci-fi által megihletett filmbe.
A történet elgondolkodtató bár nem túl eredeti: a robotok egyfajta öntudatra ébredése, evolúciója lesz a középpontban, az Asimov-féle Robotika Törvények sajátos változatával kiegészítve. A képi világ leginkább a District 9-hoz hasonlít: egyszerre elhasznált, koszos, lepukkant és mégis nagyon hi-tech. Hasonlít abban is, ahogy a robotok társadalomból kirekesztett világa (ami a D-9 ben az idegenek gettója) rezonál a jelenkor társadalmi, faji, vallási feszültségeire. Ja és van némi világvége beütés is, szóval nem lesz vidámkodás azt garantálom.
Spanyol filmhez és úgy általában európai filmhez képest is dícséretes a remek de nem öncélú cgi. rendező tapintható hangulatot teremt - bár sokszor kedvencei előtti tiszelgésképpen visszaköszönő képek ezek, mint pl. a sötét, esős utcán villogó Blade Runneres holo-reklámok.
Azért persze nem tökéletes a dolog, a "gonoszok" értelmezhetetlen indítékai és erőszakossága és jópár plot hole is felbukkan, de összeségében kellemes meglepetés volt a film, erős atomszférával és remek Banderasszal.
Simán NÉZZED MEGFELE!

dr. KJ: 8.4/10

2014-10-23 08:17




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr246818061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2015.12.20. 03:44:42

Ijesztően lassú és szar film egy elcsépelt koncepcióra felhúzva, papírmasé karakterekkel, ésszerűtlen cselekménnyel, bárminemű eredeti ötlet, vagy csavar nélkül. Kizárólag mazochistáknak ajánlom. Semmi olyan nincs benne, amit más filmesek ne mutattak volna be látványosabban és/vagy mélyebben és/vagy szórakoztatóban kifejtve.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2016.04.29. 14:15:59

Nemrég láttam, szerintem nagyon rendben van ez a film, bár kicsit zs kategóriás néhol a hangulat. Az Ex Machina és ez is az AI lehetséges kiszabadulást mutatja be az emberi kontroll alól. Az Ex Machina fogyaszthatóbb és van benne pucér jónő, ez viszont sokkal scifibb és hihetőbb nekem.
süti beállítások módosítása