Black Mirror (2011-)

black_mirror.jpg
Az Utopia kapcsán ajánlotta dm996 olvasónk ezt a furcsa angol cuccot és milyen jól tette (kösz!). Egyfajta antológia ez, az ember és a technológia kapcsolatát, a média és társadalom kölcsönhatásait boncolgató különálló epizódokból áll.
Elgondolkodtató, néhol azért moralizáló de nagyon aktuális, vagy nagyon is elképzelhető történeteket mutat be, egymástól különböző korokban, más-más szereplőkkel és helyszínekkel.
Nem fogok végigmenni az epizódokon, inkább néhány ízelítő, miről is lesz szó:
- egy egész ország felhasználása egy elég durva, megalázó és értelmetlen médiahekkhez/"performanszhoz", élőben a Youtube-on és a Twitteren
- 1984/THX/Szép új világ disztópia featuring X-Faktor/The Voice, ahol neked kell fizetned azért, ha a reklámot nem akarod végignézni (sic!)
- a szemen keresztül rögzített és bármikor visszajátszható emlékek hatása a társadalomra
- halottak online maradványaiból mesterséges intelligenciával leképezett személyiségek, android testbe helyezve
- mi lehet az igazi büntetés, ha az életfogytiglan és a halál sem elég?
- Waldo, a rajzfilmfigura real-time-ban hekkeli meg a választásokat, hogy később igazi világbrandé válljon

black_mirror2.jpg
Az első rész kivételével mindegyik részben van több-kevesebb sci-fi, profi cg-vel felturbózva, azonban nem ez a lényeg. Annak idején a szovjet és amerikai írók kénytelenek voltak sci-fi köntösbe burkolni és időben/térben elrejteni az (akkori) jelen problémáit, itt inkább a téma könnyebb megértése miatt választották ezt a környezetet. A tényleges fókusz azonban az embereken és a velük szimbiózisban élő technológia közti feszültségen van.
Láttál már tömegközlekedési eszközön utasokat, akik mind az okostelefonjaikat/ebook olvasójukat/tabletjüket nyomkodják? Családokat, baráti társaságokat akik a különböző kütyüket nyomkodják beszélgetés helyett? Gyerekeket, akik előbb tanulják meg az érintőképernyőt használni mint az egeret? Egy balesetnél előbb telefonjukkal az esetet lefotózó majd utánna mentőt tárcsázó embereket?
Na erről van itt szó.
NÉZZED MEGFELE!

dr. KJ: 8.7/10

2013-04-05 12:35




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr215199262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2013.04.05. 19:40:07

Az s01e01 és az s02e03, a politikai vonatkozások miatt elsősorban NAGGYON KEMÉNY. És aktuális, of korzz.

K.Leslee 2013.04.18. 14:28:11

Egyik legjobb serial.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2015.01.21. 23:04:48

A White Christmas című 70 valahány perces új rész a legjobb eddig. Ki ne hagyd!

K.Leslee 2015.02.21. 23:09:18

@dr. K. J. phd.: megneztem, valoban a karacsonyi volt a legjobb resz. Tele volt otletekkel es osszeallt az egesz a vegen.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2017.01.22. 23:31:31

Leragasztottam a laptop kamerát...
süti beállítások módosítása