Generation P (2011)

generationp.jpg
A 99 Francs megmutatta a nyugati reklámkultúra mocskos-csillogó, drogokkal és joghurtos kanalakat nyalogató kurvákkal teli világát. Na de mi a helyzet keleten?

Egyszer tényleg volt Oroszországban egy gondtalan ifjú nemzedék, a nyár, a tenger, a nap szerelmesei, és ez a nemzedék a Pepsit választotta.

Viktor Pelevin nálunk is kiadott könyvén alapul ez a film, és mondhatom, hogy kurvajó a könyv, viszont elég nehéz filmet adaptálni belőle, nézzük sikerült-e.
Nekünk magyaroknak nem lesz nehéz végigkövetni Babylen Tatarsky copywriter karrierjét, hiszen egészen hasonló folyamatok zajlottak nálunk is. Ott van pl. a legendás fax esete, amely a rendszerváltás után a Magyar Hirdető (Mahir) irodájában időről-időre kinyomtatta a nyugati reklámcégek érdeklődő, együttműködést kereső leveleit. Aki az ott dolgozók közül előbb markolta fel a levelet, az csinálhatta meg a magyar fiókvállalatot és így született meg pl. a magyar McCann (1988), Ogilvy (1989), DDB (1991) és összes többi cég. Vad idők voltak.
Tatarsky költőből előbb a csecsen maffia trafikosa, majd egy régi ismerős ajánlására szövegíró lesz a zavaros és kialakulóban lévő orosz reklámvilágban. Mivel orosz termék már nem nagyon maradt, ezért a nyugati termékek orosz igényeknek megfelelő reklámozása lesz a dolga, értsd ezen azt, hogy nem a terméket kell eladnia, hanem az orosz népléleknek megfelelő tálalásban fényezni a kapitalizmust. Vagy mit.
Persze keleten nem a Madone joghurtját kell eladni igazából, hanem a politikát, akárcsak nálunk. A politika és a reklám összefonódása nálunk is durva, lásd Simicskát, Nyergest, meg a bukott kommerek szarságait. Na ott ez még sokkal durvább lehetett, gondolhatod.
Tatarsky pályája azért persze sok mindenben hasonló is Octave Parangoéhoz, csak itt a kokain helyett psylocybét és lsd-t tolnak a népek, a lejövéshez meg vodkát, naná.
A misztikus agyfasz is előbukkan, Che Guevara és a mezopotámiai mitológia is komolyan bekavar, szóval ajaj.
Kijelenthető, hogy jól sikerült adaptáció ez és mivel 2011-es, tovább is megy a 99-es könyvnél, egészen napjainkig. NÉZZED MEGFELE, feltéve, ha tudsz oroszul vagy angolul, mert magyar feliratot nem találtam hozzá.

dr. KJ: 8.2/10

2013-04-02 12:40




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr35188387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása