Upside Down (2012)

upside-down-movie-review-2012-scene-3.png

Amikor végképp elegem lesz a nyomasztó drámákból (pl. mostanában Haneke Amour-ja zúzott le) akkor jönnek a random módon letöltött filmek, hátha valami vicceset találok. Ilyen volt az Upside Down is, fogalmam nem volt róla, hogy mi lehet.
Romantikus dráma mondja az Imdb, na baszki, nem hangzik jól. Miután megnéztük, inkább a felnőtteknek szóló tündérmese-disztópikus sci-fi-szerelmes film kombó igaz rá, ez meg azért már érdekesebben hangzik.
Képzeljünk el ikerbolygót, ahol a két bolygó legmagasabb és egymáshoz legközelebbi pontján kb. 20 méterre van egymástól. Hogy mi a fasz? Pedig ez az alapvetése ennek a mesének, ami nyilván teljesen értelmetlen és fizikai képtelenség, legalábbis úgy mindenképpen ahogy a filmben van. Lendüljünk túl ezen és menjünk tovább: a két világ szimbólikusan a "gazdag kizsákmányolók - kapitalisták" és a "szegény kizsákmányoltak - komentisták" közti feszültséget jelképezi, ugyanis a "fentiek" durván lehúzzák a nyomorultakat "odalent". Itt jön a Rómeó és Júlia stuff: szegény komenista cukisrác alul és a szőkejány felül, perszehogy szárelem meg minden.
Jön a feszültség, elkapják őket, jány leesik, baj van. Főhősünk persze nem hagyja magát, még jóhogy nem.
Kár volt ennyire telibaszni a szirupos szárelmi szálakkal a sztorit, mert mindentől függetlenül a film mégis működik, köszönhetően a remek vizuálorgiának, sok apró ötletnek és jól sikerült hangulatnak. Lehetett volna méltó társa a Mr. Nobodynak vagy akár a Gattacának is, ha a készítők kigondolták volna, kinek is készítik valójában ezt a filmet.

9kT8C-dcmagnets.ru-upside-down-2012.jpg

Ha a szirupos részeket nem számítjuk és nem akadunk le a fizikai képtelenségeken, akkor egy elég egyedi és stílusos látványvilággal, sok ötlettel és erős atmoszférával felvértezett mese ez. Kár érte.
Azért gyermeklelkűeknek, csajjal felszerelkezve vagy csajoknak simán AJÁNLOTT.

dr. KJ: 7.4/10

2013-01-20 13:01




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr595016116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása