God Bless America (Isten áldja Amerikát; 2011)

600px-God-bless-america-movie-image-01-revolver.jpg
Nehéz moralizálás vagy prédikáció nélkül írni erről a filmről, a sötét komédia felszíne alatt ugyanis nagyon kemény problémákat feszeget ez a kis költségvetésű cucc. De most őszintén: neked hányszor volt olyan, hogy kéjes élvezettel gyilkoltad le gondolatban a mocskokat? Na ugye. Hát itt nem csak gondolatban történik mindez.
Nem csoda, hogy a főszereplő Frank (Joel Murray, klasszis) besokall: elvált, kirúgják az állásából, a gyereke egy igazi kis rohadék, a szomszédai kőparaszt bunkók és még ráadásul agydaganata is van. Fogja a stukkert és mivel már minden mindegy, egyszemélyes kivégzőosztagként pusztítja a mocskot: az egszerre két parkolóhelyet elfoglaló BMW-s férget, a My Super Sweet 16 reality agyatlan tinijét, az uszító és félelemkeltő, arrogáns és korlátolt műsorvezetőt, és az American Superstarz (kb. Megasztár, X-Faktor és Csillag születik) előadóit, zsűritagjait és az őket dicsőítő közönséget. Nem lesz finomkodás: egészen naturalista módon fognak hullani férgek, ugyanis egy igazi bosszú-roadmovie-val van itt dolgunk. Útja során fura segítője is lesz a zavarodott pszichopata tini Roxy személyében. Ketten vívják értelmetlen szélmalomharcukat a köcsögök ellen a végtelen amerikai utakon, heppiend nélkül.
Sok minden visszaköszön a filmben a Született gyilkosoktól a Hálózaton és a Hivatali patkányokon át az Összeomlásig. Nagy baj van a társadalommal és az emberekkel mindenhol, naná, hogy Amerikában még sokkal jobban tombol a nárcisztikus, egoista és arrogáns ostobaság és az álszent köcsögösködés, a tv pedig még mindig a tömegek drogja. A rendező Bobcat Goldthwait drasztikus megoldást ajánl a problémákra, amivel persze nem leszünk előrébb, de legalább szembe mert nézni a szarságokkal. A God Bless America nem tökéletes film, de nem is akar az lenni, didaktikus és demagóg, prédikál és moralizál, gyilkol és nevetett egyszerre, elgondolkodtat és elborzaszt, sőt még saját magát is kineveti.
Elképesztő film, nem kaphat mást csak KÖTELEZŐT!
WAKE UP OR DIE MOTHERFUCKERS!!!

dr. KJ: 9.2/10

2012-06-26 08:01




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr124610830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2012.06.30. 11:11:14

Kösz a tippet, meg is van, mit nézek ma.

K.Leslee 2012.06.30. 17:34:29

Szóval..azért ez a film semmi újat nem mond és azt is felszínesen. Mindamellett úgy jó, ahogy van.
Feketehumor-fanoknak kötelező.
Kedvencem, mikor rá akarja robbantani a csajra a kocsit.
Meg mikor a moziban mondja neki a csávó, hogy ' I am recording this' HAhaha ahogy néz, mielőtt fejbe lövi.
A film végi monológ viszont nagyon nem kellett volna.

Holding 2012.07.03. 11:26:40

Tuti megnézem bár nem ígérem hogy tetszeni is fog :))
Viszont a hasonló filmek felsorolásából kihagytad a Kick/Ass-t. Nekem azonnal az ugrott be az apafigura és a kiscsaj közös mészárlásáról.

jikininki 2012.07.04. 12:13:00

a film mondanivalójával egyetértek, de a megvalósítás felszínesre sikerült. az összeomlás jobban nyomot hagy az emberben

nyünyüce 2012.07.04. 12:17:52

@jikininki: Ez egy komolytalan film komoly mondanivalóval. Az Összeomlás pedig közel sem ezeket a problémákat tárgyalja.

drani 2012.07.05. 09:33:05

ebből egy vicces rövidfilmet lehetett volna csinálni (nem véletlen hogy a trailer is jó volt), így unalmas és szájbarágós lett.
OFF: abszolút nem illik a blog profiljába (mivel nincs mondanivalójuk), de mostanában jót szórakoztam a 21 Jump Street és a Get The Gringo c. filmeken, tudom ajánlani.

rajen 2012.07.10. 22:57:38

Nagyon megörültem az ajánlónak, megnéztem, de sokkal többet vártam, szóval csalódtam. Jó alapötlet, de látszik, hogy igazából a szájbarágós társadalomkritikán túl nem volt túl sok ötletük, mivel töltsék ki a filmet. Így vontatott lett, sok prédikálós monológgal. Pedig egyet is értünk a főhőssel, de kevés lett a valódi tartalom.

Ebben a stílusban ajánlom Ray Bradbury: The Killer című rövidfilmjét. Abban is pont ennyi tartalom van, csak az feszesre van szerkesztve.(Youtubeon fent van.)

Ez a film is egy fél órás opus, csak 104 percre széthúzva. (Az ajánlóban emlegetett Összeomlás, Született gyilkosok messze többet mondanak a témáról, a Hivatali patkányok pedig viccesebben szól az irodai létről, bár ez utóbbi filmnek inkább közepes.)

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2012.07.11. 12:48:05

@rajen: Azért vegyük észre, hogy sem az Összeomlás sem a Született gyilkosok nem arról szól, amiről ez a film. Hasonlóak egy pontig, de itt egészen más az alapfelállás. Pl: a Sz. Gy.-ban celebek akartak lenni a főszereplők, itt meg pont az ellenkezője a cél.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2012.08.10. 13:04:26

A Batmen-filmen moziban mészárló James Holmes látta-e vajon a God Bless-t? Merthogy elég konkrét a mozis jelenet...

K.Leslee 2012.08.10. 17:44:39

@dr. K. J. phd.: Ez nekem is eszembe jutott. Viszont a filmbéli jelenet és a valós esemény között csak annyi a párhuzam, hogy mindkettő moziban történt. A filmes párost zavarta, hogy a mögöttük ülő suttyók nem tudnak viselkedni a film alatt. Ráadásul a csajt életben is hagyják, és Frank mondja neki, hogy Thanks for being quiet, vagy ilyesmi.
James Holmes tettére nem látok szikrányi indítékot sem.
süti beállítások módosítása