Moonrise Kingdom (Holdfény Királyság; 2012)

moonrise-kingdom1.jpg
Hány olyan filmet tudsz mondani amit a gyerekekkel együtt ugyanolyan szívesen néznek meg a felnőttek is? Hány olyan film van, amit 20 év múlva ugyanolyan szívesen nézel meg és mégis ugyanolyan jó, mint előszörre?
Miért nem készülnek jó gyerekfilmek? Mert piszok nehéz jó gyerekfilmet forgatni, azért. A Disney-nyáltengeren, a 3D-s tucatanimációkon és a gyilkolós akció-rajzfilmeken kívül pár évente készül csak a Moonrise Kingdomhoz mérhető alkotás.
Hogy miért nem készülnek jó felnőttfilmek? A rendezők nem saját vizióikat forgatják le, hanem különöző franchise-ok aktuális részét, vagy a rájuk kiszabott szuperhősös szarságot esetleg valami romantikus bugyibacsorgatós "okosságot".
Wes Anderson kilóg a mai filmrendezők közül. Filmjeit nem blockbusternek forgatja, de nem is zongorába szarós művészpicsogásnak és nem is hű-de-kemény-vagyok öncélű erőszakosságnak. Olyan cuccokat alkot, amikből süt a kreativitás, a filmkészítés szeretete, szinte kézzelfogható hangulatra, egyedi látásmódra és gyönyörű látványvilágra törekvés. Ráadásul a Holdfény Királyság egyike a legjobb filmjeinek, tehát nem fogyott el a szuflája sem, sőt.
Nem semmi brigádot szedett össze, parádés a szereposztás: Edward Norton, Bill Murray, Bruce Willis, Frances McDormand, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Bob Balaban, Jason Schwartzman na és persze a két kölökszínész is igazi telitalálat.
A képeket mintha egy lejárt ORWO Colorra (gyengébbek kedvéért kb. az Instagram-szűrők ilyenek) forgatták volna, hiszen 1965-ben járunk és a zenék is betyárak. Egy isten háta mögötti New England-i szigeten kavarunk ahol az Ivanhoe cserkésztáborra és a lakosokra nemcsak az évszázad vihara, de két viharos tinédzser is lecsap...
Nagyon ritkán van olyan, amikor a moziból kijőve pozitívan feltöltődve azt sóhajtod, hogy "na ez milyen jó film volt." A Holdfény Királyság pontosan ilyen lesz, ezért csak azt tudom mondani, hogy eriggyé', oszt' nézzed megfele mert:
KÖTELEZŐ!!

dr. KJ: 10/10

2012-06-06 10:30




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr194568326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajen 2012.06.09. 19:44:53

És már játsszák a pesti mozik felirattal, mielőtt a proper torrent release kijött volna, hoppá! Ez még engem is rávesz a moziba menésre!

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2014.03.31. 09:45:38

Sziasztok,

hamár senki sem posztol, legalább egy kis infó, megnéztem a Snowpiercer című filmet, és Tilda remek alakításán kívül nem volt értékelhető része, pedig minden adott lett volna hozzá, sajnálatos.
süti beállítások módosítása