Network (Hálózat; 1975)


Ritka az a film ami 37 év után is üt és mondanivalója pontosan olyan aktuális, mint amikor elkészült, sőt. Márpedig Sidney Lumet Networkje pontosan ilyen.
Elgondolkodtató, hogy 37 éve a tv pontosan olyan hatalommal bírt (legalábbis Amerikában mindenképp) mint manapság, talán a net tudja mostanában csak megszorongatni (persze nem nálunk.) Television: drug of the nation ahogy már sokan megfogalmazták: manipulál, kiforgat, eltussol, hazudik, előítéletes, ostoba, részlehajló, politikailag elkötelezett, nyakon önt reklámmal, giccsel, gyilkossággal és erőszakkal, szemét zenével, hamis értékekkel és ígéretekkel.  Szépen csomagolva az arcodba tolja azt a virtuális valóságot, amit mindenki elhisz vagy el akar hinni. Kihasználja az emberek passzív lustaságát, naivitását és ostobaságát, így teremti meg hatalmát -ami kifejlesztése óta évről-évre egyre nagyobb- és nem is lesz ez másképp a jövőben sem, max. a nettel összenőve még nagyobb mocskosságokra lesz képes. Ma Magyarországon 4,8 órát nézik a tévét a népek NAPONTA:


(forrás: Televíziós eszközellátottság 2011, AGB Nielsen, további adatok itt)
A Network nem finomkodik. Itt az őrültek gondolkodó próféták, a "normális" emberek pedig egészen elképesztő módon hidegvérű, pszichopata és szociopata szörnyszülöttek. A karrierista programigazgató Diana karaktere (Faye Dunaway) a filmtörténet egyik legjobban megformált pszichopatája, ezerszer félelmetesebb mondjuk dr. Hannibal Lecternél. Ugyanis Diana nagyon is létező típusokat személyesít meg, akik ott ülnek a tárgyalótermekben, stúdiókban, meetingeken, céges vacsorákon, pártok székházaiban, csapatépítőkön, ott ülnek abban a BMW-ben melletted a lámpánál.

"Maga vagy a testett öltött televízió. Érzéketlen a szenvedéssel, közönyös a boldogsággal szemben. Az életed olcsó közhelyekre redukálódott. Háború, gyilkosság, halál, számodra nem jelentenek többet egy üveg sörnél."

A Network nehéz film. Nem mai ritmussal készült, túl hosszú, néhol teátrális. A remek színészek és az a bátorság amivel a témához nyúl viszont rendkívül értékes, annyira, hogy nem kaphat mást:
KÖTELEZŐ!

dr. KJ: 10/10

2012-05-06 20:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr734491992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

majdazténtudom 2012.05.06. 22:51:17

Par eve neztem meg, miutan egy filmben volt idezet "A" jelenetbol, es elhangzott a film cime. Elotte szntem tobb szamban is hallottam, talan egy Freeland szam is volt koztuk, de az biztos, hogy valami break cucc. Egybol leesett, mitol klasszikus. Imadtam.
süti beállítások módosítása