J. Edgar (2011)

Amerika második embere volt 48 évig, 8 elnököt szolgált, létrehozta az FBI-t, bevezetett egy csomó, azóta alapvető nyomozási és helyszínelési szabályt (pl a nyomok rögzítésének fontosságát), rendőrségi laboratóriumokat hozott létre, elkapta a Lindbergh-bébi gyilkosát és sok mafiavezért, meggyengítette a Klu-Klux-Klant-t, végigzsarolta egész Amerikát, kőkemény konzervatív és buzi volt.
J. Edgar Hoover, Amerika rettegett, paranoiás anti- kommunistája érdekes és összetett figura volt, nem csoda, hogy az öreg Eastwood új filmjét róla forgatta. Méghozzá Leonardo DiCaprioval a főszerepben és benne nem is csalódunk most sem, mert tökéletesen hozza a karaktert.
Bár ellentmondásosak az információk, Eastwood alapul vette azt a tényt, hogy Clyde Tolson, az FBI igazgatóhelyettese volt az egyetlen barátja, minden nap együtt ebédeltek, együtt mentek esténként szórakozni, együtt mentek nyaralni, halálakor Tolson örökölte a Hoover-vagyont, neki adták át a temetési zászlót és később Tolson halálakor Hoover mellé temették a Kongresszusi temetőben. Így Hoover karrierjének főbb pontjai mellett végigkövethetjük kettejük melodramatikus románcát is, ami bizony itt-ott elég furcsa lesz.
A film messze nem tökéletes, Eastwood nagy fába vágta a fejszéjét és ennél csinált már sokkal összeszedettebb filmet is (pl. Letters from Iwo Jima). Azért a biopicek között a jól sikerültebbek közé tartozik, köszönhetően Kaprijózsinak.
AJÁNLOTT!

dr. KJ: 7.4/10

2012-02-29 09:01




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr944219642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csöcsfej 2012.03.03. 13:00:59

Mester,

én a 0.7-re tenném a mérőt, ha nem "csak" mint filmet nézem hanem elszalajtott lehetőséget. Ez a fickó áttételesen az egész XX. század történését befolyásolta, ehhez képest amit a filmben kapunk az az, hogy néha dadog és izzad, volt egy wannabe homo élettársa, szerette anyut illetve párszor nagyot mondott. Nyilván nem para ha a jellemre helyezi Clint apó a hangsúlyt, de egy; 2+ órán keresztül ha csak ennyit kapunk az nemjó pláne ha nem fejlődik bármilyen irányba a karakter, kettő; mivel ilyen belsőséges jelentek vannak amik nyilván kitaláltak hiszen nem regnált volna 48 évig ha tudnánk mi történt konkrétan, akkor az egész egy álszent baromság.
Na kidurrogtam magam, a lényeg hogy haragszom erre a filmre az elpuskázott lehetőség miatt, öncélú rejszolás az egész a közönség figyelembe vétele nélkül.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2012.03.03. 17:18:54

@csöcsfej: igaz bizonyos szempontból, bár a 0,7 azért túlzás. valóban túlzóak a bensőséges jelenetek, de hát ez hálivúd, báz!
Clint öreg és szentimentális, de azért Kaprijózsi sokat hoz a dolgon
süti beállítások módosítása