Exit Through the Gift Shop (2010)



Banksy
urat asszem nem kell bemutatni senkinek. A street art mozgalom leghíresebb, ikonikus alakja még az átlagembernek is ismerős lehet, hiszen olyan performanszokat és médiahekkeket követett el, mint pl. amikor saját képeit becsempészte és kirakta több múzeumba, többek között a new yorki Modern Művészetek Múzeumába, stb.
A vicc az, hogy a film nem róla szól, hanem ő rendezte. Nem szól igazából sem a street-artról (bár érinti a témát, nem lesz komoly dokumentumfilm belőle) sem Banksyről (aki a film elején elmodja, hogy a film operatőre, az őrült francia Guetta annyira érdekes figura, hogy végül is ő lesz a főszereplő) hanem a Thierry Guetta azaz Mr. Agymosó nevű nagy valószínűséggel fiktív személyről. A legvalószínűbb elmélet szerint Guetta valójában Banksy és Shepard Fairey (ő csinálta a híres Obama Hope posztert, elképesztő csávó!) által kreált figura, egy "állatorvosi ló". Banksy filmje rendkívül szórakoztató, egyáltalán nem száraz dokumentumfilm, hanem egy zavarbaejtő médiahekk, vicces baromkodás, furcsa fricska, irónikus összegzése a street art-mozgalom hátán felkapaszkodott, önelégült kis senkikről és a "modern művészet" ostoba és sznob világáról, amely valójában persze kizárólag a pénzről szól.
Nem mondok többet erről filmről, mert elég vicces, szórakoztatóan komplex és furmányos ahhoz, hogy simán KÖTELEZŐ!-t kapjon, akkor meg nem kell duma. Kurvajó!

dr. KJ: 10/10

2011-01-02 13:18




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr412554052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása