Mr. Nobody (Mr. Senki; 2009)

A Semmihez remekül passzol Mr. Senki, mert ez is egy komplex és elmebeteg agyfasz cucc. A rendező Jaco Van Dormael nem kispályázott, kb. mindent belemixelt filmjébe és lehet, hogy ez már túl sok is: dráma, sci-fi, thriller, misztikum, szerelmes-romantikus vonal stb. Ha egy kicsit összeszedettebb, simán kaphatott volna 10-est is akár, mert rengeteg ötletet, érdekes és elrugaszkodott történetet, szuper képi világot, egyedi hangulatot és videoklippszerű, zenékkel sűrűn megszórt komplex furmányságot hozott össze. A Donnie Darko és egyéb Richard Kelly cuccok, a Butterfly Effect, talán Sean Ellis Cashback-je is, na és persze leginkább Michel Gondry (főleg az Eternal sunshine és az Álom tudománya) hatások erősen érződnek, ami nem is lenne baj, a problémák inkább a súlyozással vannak, méghozzá a tini szerelmi résszel, mert bár szépek a kölkök azért annyira nem izgi a dolog.
A főszereplő Nemo Nobody-t Jared Leto (pl. Rekviem egy álomért) játsza aki nyálas fejével remekül boldogul, vele nem lesz gond. A történetet nehezen tudnám még pár mondatba is belesűríteni, egyrészt mert nem érdemes lelőni semmit a sztoriból, másrészt annyi szálon és síkon zajlanak a dolgok, hogy esélytelen lenni összefoglalni. A lényeg annyi, hogy bár sok mindenre hasonlít, mégis egészen egyedi katyvasz ami már önmagában is dícséretes. A gyönyörű és megdöbbentő vizuális világ (nem sajnálták a pénzt, pedig európai-kanadai film) pedig még akkor is emlékezetes marad, ha a történettel nem tudsz mit kezdeni.
Adnék én neki 10-est is, ha nem lenne túl sok nyúlás benne és a romantikus szálat hátrébb súlyozta volna a rendező, de így is kap egy NÉZZED MEGFELÉ-t mert ahhoz azért elég jó.

dr. KJ: 8/10

2010-07-05 12:06




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr262130596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.05. 13:20:57

Ejj már, hát még csak pénteken lesz a sajtóvetítése... :D
süti beállítások módosítása