Logan's Run (Logan futása; 1976)

Időről időre megpróbálkozok egy-egy oldszkúl sci-fivel de legtöbbször csalódás lesz belőle (lásd pl. Westworld). Így jártam a Logan futásával is, mert hiába az egyébként érdekes (legalábbis 1976-ban mindenképpen) történet, a néhol már-már burleszk jellegű jelenetek és a döbbenetesen idióta technikai megoldások tönkreteszik az élményt. Biztos nem az volt a célja a készítőknek, hogy kínodba ne tudd eldönteni, hogy sírj vagy nevess.
Az alaptörténet ugyanis egyáltalán nem vicces, hanem anti-utópia a javából. A nagy világégés után a megmaradt népek elzárt kupolavárosokba menekülnek. A gyerekszülés tilos ezért kizárólag lombikból születnek az emberek, ám harminc éves korukban elviszik őket az újjászületési ceremómiára, ahol aztán faszán megölnek mindenkit, így védekezve a túlnépesedés ellen. A lakosok tehát harminc éves korukig élnek mint a hal a vízben, drogoznak és basznak, esznek-isznak, mulatoznak aztán meg viszlát és jön a következő adag. Persze vannak akik nem fogadják el a dolgot és próbálnak elmenekülni. Ők a "futók", akikre az állami rendőrség szinte sportszerűen vadászik. Nem mondom tovább a sztorit mert azért vannak benne meglepetések és kár lenne lelőni, hátha megnézed.
A saját korában biztos hogy előremutató, érdekes film volt ez, így 2010-ben inkább vicces-idióta. Eltekintve a bénaságoktól azért végig lehet nézni mint oldszkúl sci-fit, amiben megvolt a lehetőség hogy naggyá váljon. A történet által felvett problémák, mint a túlnépesedés és születészabályozás, a környezet  elpusztítása, az elgépiesedő, hedonista társadalom stb. pedig sajnos még mindig aktuálisak. Persze csinálják a remake-et belőle, hát nem tudom.

dr. KJ: 7/10

2010-05-08 10:38




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr721976149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.05.08. 12:09:31

@Dr. Zabicsek: az jó, de már rég láttam. meg kéne nézni megint

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.05.13. 20:18:45

sziasztok

egy filmet keresek, a Splice-ot

torrenten már 3x sikerült rosszat letölteni, sehol se találom

tudtok segíteni?

kösz.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.05.14. 10:49:18

@tesz-vesz: még a mozikban se játszák: Premier: 4 June 2010 (USA) www.imdb.com/title/tt1017460/
Sokan elkövetik ezt a hibát, pedig így lehet a legocsmányabb vírusokat összeszedni. A leghamarabb a mozi bemutató után a kamerás verziók jönnek ki, amiknek semmi értelme, ha nagyon izgat a film, akkor inkább mozi. Utánna jön az R5, de nem mindig, ami már lehet nézhető is, azt mindenképpen érdemes megvárni, de ez is legalább egy-két hónapa premier után. Torrentezni csak okosan és szépen:
mozibabe.blog.hu/2009/10/31/torrentezni_csak_okosan_es_szepen

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.05.15. 07:00:51

@dr. K. J. phd.: a magyar mozikba nem volt.
usába már igen, hiszen díjat is nyert, nem?

www.imdb.com/title/tt1017460/awards

simán fenn lehet

nyünyüce 2010.05.15. 17:44:14

@tesz-vesz: fesztiválvetítéseken volt csak (ezek más változatok, nem véglegesek általában), onnan meg nem szoktak kiszivárogni a dvdrippek túl gyakran. a mozipremier június 3-án lesz németországban és 4-én az USÁban, úgyhogy kb. + 1 hónap mire lesz R5, addig nyugi.
süti beállítások módosítása