Fantastic Mr. Fox (A fantasztikus Mr. Fox; 2009)

Wes Anderson rendező akár ismerős is lehet a The Royal Tenenbaums (Tenenbaum, a háziátok vagy mifasznak fordították)-ből. George Clooney-val, Meryl Streep-pel, Bill Murray-vel, Owen Wilson-nal és Willem Dafoe-val stb. felszerelkezve fogta Roald Dahl (pl. Charlie és a csokoládégyár vagy a Meghökkentő mesék 1990-ben elhunyt írója) azonos című könyvét és egy igazi oldszkúl stopmotion-technikával felvett bábfilmet csinált belőle. Az egyszerre felnőtt- és gyerekmese egészen elképesztő hangulattal, vicces zenékkel és beszarás látványvilággal támad. Engem sikerrel lehengerelt még úgy is, hogy egyszerre humoros, kedves, abszurd, bizarr, idióta és megdöbbentő.
A sztori egyszerre szól felnőttnek és gyereknek: a csibész, csirketolvajból újságíróvá vált Mr. Fox és családja plusz az erdőbeli haverok kalandos napjait követi. A tisztes családapa Fox nem bír a vérével és a három közeli, hírhedt farm kirablására Tökéletes Tervet ötöl ki, aztán persze nem minden úgy sül el ahogy kéne, napersze.
Az alkalmazott technika miatt egyszerre régies hangulatú, másrészt a kamerabeállítások és a vágás miatt abszolút mai film a Fantastic Mr. Fox. A bábuk remekek, a hátterek precízen, művészi finomsággal elkészített kis csodák, egyszóval már ezért érdemes megnézni, mert a 3D animációk világában ez az igazi bábfilm elképesztően hatásos, csakúgy, mint mondjuk a gyurma-cuccok, lásd Wallace-ék.
Ez egy igazán jól eső, kedves-vicces mese, gyereknek és felnőttnek egyaránt ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 9.2/10

2010-01-25 08:38




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr151695362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.01.29. 11:00:39

Tényleg nem volt rossz. Csak picit már fárasztó, hogy mostanság Wes Anderson bármibe nyúl, onnan egy jófej, de problémás értelmiségi család bukkan elő, akik a film alatt rendezik le viszonyaikat.
süti beállítások módosítása