The Quiet Earth (A csendes Föld; 1985)

Fesztiválidény és nyaralás van, úgyhogy kicsit lájtos a tempó mostanában, remek szerzőtársaim pedig még mindig kitartóan lusták és beleszarósak. Ja és a filmfelhozatal se valami jó ippeg, de azért lehet miről írni, ha nem is új filmekről.
Új-zélandi filmet se sokat lát az ember, új-zélandi sci-fi-t meg még annyira se. Örök fájdalmam, hogy miért készül kevés sci-fi. Annyi jó történet van és mégis ha az átlag embert a sci-firől kérdezi, akkor max. a Star Wars jut eszébe, ami pedig nem is sci-fi hanem űroperett, vagy a Terminándor, ami még a jobbik eset, mert legalább van benne egy kicsi az igazi sci-fi-kből. Persze vannak kivételek, pl. a Gattaca, az Élethalálharc, pár anime, stb. de azért általában elképesztő szar filmek jönnek sci-fi cimkével. Holott alapvetően a science fiction nem a gagyi űrhajós-lövöldözős dologról szólt (persze arról is, a puhaborítós tömegtermelés szintjén, mint mondjuk a szépirodalomban Vavyan Fable és Aldous Huxley is egy csoportban indul, hehe), hanem nagyon is aktuális problémákat helyezett más időbe (pl. a hidegháborús időszak szovjet és amerikai írói előszeretettel írtak sci-fi-t, mert azt kiengedte a cenzúra), vagy elgondolkodtató, morális és etikai kérdéseket boncolgatott.
Szóval a Quiet Earth a jobbfajta sci-fi-k közé tartozik, méghozzá azért, mert az ún. végítélet (doomsday) alfaj egyik legjobban sikerült darabja (legalábbis az első negyven perc mindenképp.) Amikor végítéletről beszélek ne a Will Smith-féle Legenda vagyok remake-re gondolj mert itt nincsenek zombik. Nincs itt senki: a főszereplő Zac szó szerint egyedül marad a Földön. Zac végigcsinálja mindazon dolgokat amiről ilyen esetben álmodunk: sportkocsival száguldozik, kastélyba költözik, minden szart összeszed az áruházakból, stb. stb., persze be is golyózik ahogy kell és kikiálltja magát istennek meg főhadvezérnek. A film első fele tehát már önmagában is megéri a rászánt időt, mert ilyen realisztikusan és hihetően nem tudta senki ábrázolni a magány őrületét. Aztán felbukkan egy nő és még később egy maori bennszülött és idiótaságok történnek, de sebaj, mert így is ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: első negyven perc: 9.5, utánna 6 (ja és nem elfelejteni, hogy 1985-ös, semmi cg meg ilyesmi és millió dollárokat se költöttek rá)
 

2009-07-08 19:29




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr581234838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráncosnyakú · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.07.09. 11:27:42

Vicces a trailer: az egész film sztoriját összefoglalja, spoilerestűl mindenestű

bandiblog 2009.07.15. 09:35:03

Letöltöttem, megnéztem, jó.

Spoiler!

A Zárt tárgyalást olvastátok Sartre-tól? Hasonló az egész szitu, csak ott két nő és egy férfi kerül egy hotelszobába (=a pokolba), miután életükben valami bűnt követtek el és meghaltak. Aztán nagyjából így (illetve kicsit durvábban) kínlódnak egymással.
Ott mondjuk nincs oszcilláció :)
süti beállítások módosítása