Coraline (Coraline és a titkos ajtó; 2009)

Henry Selick neve csak keveseknek lehet ismerős, de ha azt mondom, hogy ő rendezte a Tim Burton-féle Karácsonyi lidércnyomást akkor már rémlik valami. Selick most Burton haverja nélkül csinált bábfilmet, méghozzá Neil Gaiman történetéből, akinek regényeiből olyan filmek születtek mint a MirrorMask vagy a Stardust. A gyerekeknek (is) szóló horror-thriller bábfilm furán hangzik, pedig ez tényleg az. Egyszerűen 12 éven felülieknek ajánlott és kész.
A Coraline végül is egy modern Alice csodaországban-adaptáció. A főszereplő kislány szüleivel egy ősrégi házba költözik vidéken. A ház többi lakója elég fura, az egércirkuszos Bobinsky, két vén és bolond nyanya, aztán itt a szomszédban lakó Wybie és egy kóbor macsek. Ha ez még nem lenne elég Coraline kap egy bábut ami pontosan úgy néz ki mint ő. Hamarosan felfedez egy titkos ajtót is ami egy párhuzamos világba vezet, ahol minden olyan eszményi amilyenre csak vágyott. A Másik Anya azonban nem olyan jó fej mint amilyennek tűnik prötty prötty prötty.
Aranyos filmecske ez lenyűgöző látványvilággal, vicces figurákkal, rejtett utalásokkal (pl. Shakespeare-t adnak elő a fura vénlányok, de van Alienes és persze Karácsonyi lidércnyomásos is). Az animáció zseniális, a bábok, díszletek pazarok, egyszóval még egy felnőtt se fog unatkozni rajta, és alig énekelnek benne. Ráadásul a film néhol tényleg parás vagy legalábbis izgi, a csajok garantáltan karmolászni fogják a szék karfáját közben. Nem is kell több duma, a Coraline remek kis film, ERŐSEN AJÁNLOTT mindenkinek!

dr. KJ: 8.6/10

2009-06-11 09:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr671175018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

majdazténtudom 2009.06.11. 19:45:35

jóság! szerettem én is :)
süti beállítások módosítása