Burn After Reading (Égető bizonyíték; 2008)

Coenék durva filmjeik után (pl. Fargo -> Nagy Lebowski) általában csinálnak egy vicces idiótaságot levezetésképpen. A Burn After Reading is ilyen levezető cucc a Nem vénnek való vidék után. Könnyed, lájtos akcióvígjáték-szerűség, persze Coenékre jellemző abszurd és bizarr elmekkel, és a happy-end is ilyen izé, happyetlen-end.

A film alapvetően a kémek és kémelhárítók világát gúnyolja. Értelmetlen, szövevényes történések, ostoba emberek, idióta helyzetek, béna szituációk és szükségtelen halálesetek világa ez, és a végén a CIA-és fő kutya is csak értetlenkedik, hogy mi a fasz volt ez. A sztori is szövevényes, a lényeg, hogy John Malkovich által játszott Osborne Cox elemző a CIA-nél. Le akarják fokozni alkoholizmusa miatt, így inkább kilép és memoárt kezd írni. Felesége, a hideg és kíméletlen Katie (Tilda Swinton) válni készül, mert titkos kapcsolata Harry Pfarrerel (George Clooney) komolyra fordul, legalábbis azt hiszi. Aztán jönnek gubancok, Clooney igazából nem akar elválni feleségétől, a híres írótól. Malkovich memoárját egy edzőteremben felejti Swinton ügyvédje, és így jön a képbe a most is zseniális Frances McDormand (a Fargoból mindenképp ismerős kell hogy legyen) az edzőteremben dolgozó középkorú szingli, aki plasztikai műtétjeire gyűjt, és a szintén remek Brad Pitt mint idióta tréner. A szálak innentől totál összekuszálódnak, ahogy kell...

A szupersztáros szereposztás hibátlan, egészen a CIA-és főkutyáig (J.K. Simmons, nagy arc), lubickolnak a szerepekben, Malkovich iszik, mint a gödény, Pitt egészen idióta, McDormand elképesztő, Clooney hozza a formáját, Swinton hideg, mint a légkondi. Örömjáték volt mindannyiuknak és ez látszik is. Coenék ismét remekeltek, könnyed, csavaros és értelmes vígjátékot senki nem tud úgy csinálni, mint ők. ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 8.6/10


Burn After Reading Trailer
Uploaded by ThePlaylist. - Check out other Film & TV videos.
2008-11-12 12:58




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr82765105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása