Олигарх (A kiskirály; 2002)

A jó Ráncost is elérte a mostanában terjedő nőpara, ezért jóravaló sztárként először az alkoholba, majd később a drogokba fojtotta bánatat. Ám amikor már nagyon a gödör alján volt, megtalálta Jézust, aki új értelmet adott életének. Új barátai is lettek, akikkel minden héten együtt énekelnek, gitároznak és nagy szeretetben hatalmasakat kacagnak. Így most megsokszorozódott erővel folytatja a társadalom legalján, azon kívül vagy azon felül élők történetét bemutató mozik megismertetését az olvasókkal.
Ennyi az egomániámból mára és most következzen egy manapság is nagyon aktuálisnak számító orosz darab.

A mai Oroszország jellemző karakterei az oligarchák vagyis az a pár száz milliárdos, aki a szovjet rendszer összeomlása után, mindenféle gyanús eszköz segítségével felosztotta egymást között a gazdaság legjövedelmezőbb ágazatait. Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosának és Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajoriás egykori vezetőjének neve sokaknak ismerős lehet.

Mostani filmünk valós személyen alapszik, egy bizonyos Boris Berezovszkij-n, aki a fenti kiskirályokhoz hasonlóan szintén Oroszország egyik leggazdagabb embere volt, míg nem Putyin rá nem szállt. Azóta szomorúan Angliában tengeti unalmas napjait.  

A történet a talpraesett Platon Makovski (Berezovszkij filmbeli neve) életvonalát követi végig nemsokkal a szovjet rendszerváltás elöttől napjainkig. Platon eszes fiú révén szinte elsőként jön rá a az orosz vadkapitalizmus előnyeire. Néhány okos húzással az orosz demokrácia nagykapuit kijátszva 1 év alatt szerez meg barátaival egy komplett autógyárat. Tíz évvel később már ő az egyik leggazdagabb ember Oroszországban. Övé a média nagy része, olajcégek, nyugat-európai villák, ami kell. Persze ezt a fajta gazdagságot odafenn nem lehet teljesen legális módszerekkel kialakítani és megvédeni, de Platont egy percig se kell félteni, elég nagy kópékkal barátkozik. Nekik pedig nem okoz gondot néha a  Kalasnyikov használata. Persze előbb, utóbb a Kreml vezetőségének is meggyűlik a baja a gátlástalan kiskirállyal és nem nagyon jutnak dűlőre.

Nagyon remek kis film. Szex, bűnözés, politika. Mi kell még?

Ráncosnyakú: 8,5/10

KM: klafaság, 8,6/10

2008-10-28 19:02




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr71736911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása