Belly (1998)

Senkit ne tévesszen meg a 4,2 pont az IMDB-én és az se, hogy a film feka gengszterekről szól! 


Bizony sokan vitatják a film létjogosultságát. Az ellenérvek között legtöbbször az szerepel, hogy ez is csak egy szokásos sztori perem-kerületekben élő suttyókról, akik vízszintes pisztoly tartással akarnak kitörni a gettóból. Pedig, ha a kulturáltak szerint a Mátrix egy okos filmnek, a Ponyvaregény meg művészfilmnek minősül, akkor ez simán egy Pasolini kategóriás rétegmű(...egy kis túlzással...).

Tommy és Sincere, a két gyerek kori jó barát unja már, hogy huszas éveikre még mindig nem érték el az Amerikai Álmot. Kárrierjük felpörgetése érdekében hipp-hopp (hehe) kirabolnak pár nagyobb drog-bárót és az így felhalmozott tőkét szépen befektetik sok-sok fűbe és jó pár kiskatonába. A szervezett terjesztésnek köszönthetően, hamar kinövik magukat, amit a környék eddigi fura-ura (J.A.) nem néz jó szemmel. Leszámolások, razziák, szokásos. Mindeközben a legnagyobb beszállítójuk, egy jamaikai drog-báró, vendégül látja Tommy-t Kingstonban. Nagyon stílusos báróról van szó: van egy hófehér kalastyikovja, sok raszta-bünöző veszi körül és egy szavát se lehet érteni, mert ugye jamaikai.

Az ilyen gyors felemelkedés-majd-hirtelen-bukás történetektől azt várnánk, hogy főszereplőinket úgyis eléri majd a végzetük börtön vagy lassú gépkocsiból golyó-sorozat által, ehhez képest eléggé váratlan fordulattal zárul le a két srác sztorija. 

Nagyon-nagyon látványos a film. A rendező Hype Williams minden korábbi klippes tapasztalatát beleadta a produkcióba és az egész ettől olyan mintha az egyik legszebb, leglazább zenei-klippet néznénk másfél órán keresztül. Munkásságáról annyit, hogy részt vett szinte minden, olyan jobb kinézetű hip-hop klip gyártásában (Missy Elliot és Busta Rhymes klippek talán a legismertebbek ezek közül), amikben nem a nagy méretű autók és női mellek játszák a főszerepet. A nagyon szép képi beállítások és szűrők mellett igazából a remekűl kiválogatott fekete zenék adják a film csuda jó hangulatát. A legfurcsább gospeltől elkezdve a zúzósabb ősdance hall-ig mindenféle zene van benne. Tényleg érdekes darab.

Ráncosnyakú: 8/10,

a fenti bejátszás nem előzetes, hanem a film első 2 perce, ami remekül alátámasztja az érdekes hangulatról kifejtett nézeteimet.

2008-09-19 16:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr80663304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.09.23. 16:36:38

mióta minősül a Mátrix okos filmnek, muhaha! a Ponyvaregény meg művészfilmnek, höhö!

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.09.23. 17:39:05

rossz körökben mozogsz, sajnos a legtöbben tényleg így gondolják, bár az ilyenek szoktak pl "minőségi" zenéről beszélni, szóval ezek ilyen wanabe sznobok, nem olyan igaziak, mint mi :)

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.09.26. 13:08:05

Mi az a wanabe sznob? Én csak titeket ismerlek

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.09.26. 13:54:35

a suttyók, akik szeretnének sznobok lenni, de túl paréjok hozzá
süti beállítások módosítása