Rane (Sebek; 1999)

A jugo filmkészitők, amikor megnézték a Nagymenőket, Sebhelyesarcút vagy a többi klasszik gengszterfilmet, azt gondolták, hogy ilyen bünözőik nem csak az amerikaiaknak vannak. Nekik ráadásul nem kell a történelembe visszamenniük 20-30 évet az ihletért, hanem elég Belgrád egyik legrosszab negyedébe elugrani.
Szerbiában Tito halálát követően nagyon megugrott a bűnözés. Filmünk főszereplője két 15 éves kölök, akik csak a nyomort és szegénységet látják maguk körül. Egyetlen reménységük Kure (Faszi), a jó kedélyű bűnöző szomszéd, aki felkarolja és bevezeti őket a betyár élet rejtelmibe. A két srác hamar felismeri azt a piaci rést, hogy kellő mértékű határozottság nagy mennyiségű agresszióval párosulva könnyen gazdaggá teheti a drog bizniszben. Pár év elteltével már az ő nevüket rettegi a környék. Nagy BMW-vel járnak miközben a szüleik még a rezsit sem tudják kifizetni. Régi álmuk is valóra válik: bekerülnek egy népszerű tévéshow-ba, amiben top-gengszterek mesélik el a riporternek izgalmakban gazdag munkájukat (hogyan lőtték át őket többször, hogyan lőttek át másokat többször, stb). Pinki és Svaba (a két kópé)  élőadásban lábon is lövik magukat, csak, hogy bebizonyitsák, igazi férfiak. A MILF jellegű műsorvezetőnőnek ez a mentalitás annyira megtetszik, hogy később bevezeti fiatal főszereplőinket az élet nagy dolgaiba (magyarul megdugatja magát).
 


A film amúgy igaz történen alapszik és hitelességén sokat növel az a szomorú tény, hogy a Pinki szerepét játszó Dusan Pekic a film forgatása után 1 évvel piszollyal való keménykedés közben agyonlőtte magát.
Igazi balkáni gengszter film és végre nem Kusturica stílusban.

Ránczos: 8,5/10,  a fenti előzetes kötelező.

KM: megnéztem, tényleg korrekt, súlyos darab, érdemes mindenképp megnézni, nálam 8/10
2008-06-13 13:54




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr6515108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.06.13. 14:44:35

gecirégóta keresem ezt a filmet te kis szaros, ad ide rögtön

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2010.01.05. 20:24:41

megtaláltam a film orosz párját Testvér 1 és 2. címmel, sok a hasonlóság, akit érdekel...

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2010.01.10. 20:43:29

obaz, most olvasom, hogy ennek is meghalt a főszereplője a forgatás után nem sokkal.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2010.01.13. 09:42:49

mármint a Testvérnek te kis buta, a párhuzamok számosságára utalva mintegy..
süti beállítások módosítása