The Kite Runner (Papírsárkányok; 2007)



A Persepolis után most jöjjön az afgán verzió, a Papírsárkányok. Újabb megrázó film egy ország teljes elbaszásáról, kicsit szájbarágósan, hogy az európaiak is megértsék, mi miért is történik ott, a messzi keleten, miért olyan furák a népek arra, de legalább tényleg érthetően.
A sztori még az szovjetek bevonulása előtt kezdődik, és a tálib rezsim alatt ér véget, szépen tálalva a különböző korszakokat, egy gazdag kabuli fiú szemén keresztül.
A sztori szépen indul, a gazdag fiú legjobb barátja egy kis hazara-fiú, tök jól elvannak, sárkányt eregetnek és meséket hallgatnak, ahogy a helyi arcok múlatni szokták az időt, de Amir (a gazdag-fiú) burokban él, szinte európai életet, és képtelen feldolgozni, amikor találkozik kabul sötét oldalával, és a mesevilág véget ér. A szovjetek bevonulásával el is menekülnek Amerikába, hogy a menekültek béna gyökérmentes életét éljék, mígnem (kb 20 évvel később) hírt kap gyerekkori barátjáról, hogy annak fiát meg kell mentenie, amivel végre rendbehozhatja a gyerekkor szégyent.
A film olyan értékekre hívja fel a figyelemet, mnit büszkeség, hazafiság, barátság, hűség, amit mi, fejlett népek, már csak egy lesajnáló cinikus félmosolyal illetünk, de ott ezeknek a szavaknak van a legnagyobb jelentőségük, és ez a film segít abban, hogy ezt megértsük, hogy miért is van így, hamár mostanában olyan sokat foglalkozunk ezzel az országgal, legalább tudjuk, miért is viselkednek úgy, ahogy, és ebben a film, ha néhol kicsit nyálasan, erőltetetten, didaktikusan is teszi, mégis sokat segített.
A filmet Marc Forster jegyzi, már korábban felmerült a neve a Stranger than fiction kapcsán, de szerintem tőle még várhatunk kafaságokat a jövőben. A film alapját képező könyv bestseller lett, aszongyák, akik olvasták hogy nagyon jó, jobb is mint a film, tehát én mintkettőt ajánlom az ilyesmire fogékonyaknak. Persze ez a film se lett volna világhírű, a politikai háttér nélkül, dehát semmi se lehet tökéletes.
Asszem az elbaszott országok sorozatunk következő darabja a Hotel Ruanda lesz, vagy talán Good Bye Bafana, jó, hogy vannak ilyen filmek is.
imdb

KM: 7,8/10

2008-06-01 11:53




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr3497488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edgecrusher 2013.09.28. 20:44:26

Sziasztok!

Ajánlott filmek az "Elbaszott országok"-sorozathoz:

Afganisztán:
-9 Rota (Fedor Bondarcsuk, 2005)

Csecsenföld:
Чистилище, Alexandr Nevzorov (Purgatory, 1998)

Jugoszláv polgárháború:

Rane (Sebek, 1998)

Edgecrusher 2013.10.03. 19:01:39

@dr. K. J. phd.: Mellesleg piaci rést töltötök be: végre egy blog, aminek a fő profilja nem a gagyi képregényadaptációkból készített fos marveles szarok, illetve a különböző fogyasztói célcsoportokat megcélzó sorozatok a fő témája. Kösz!

Hodejegerne vótmá? (Fejvadászok) Az is jó film.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2013.11.11. 14:23:42

a 9 rota szar film, szarul megcsinálva, de tény, hogy a szemszög érdekes, amiatt érdekes kicsit, viszont ha rögtön utánna megnézed a rambo 3-at úgy fasza, gyönyörűen kiegészítik egymást!

Edgecrusher 2013.11.13. 19:23:54

@kakamátyás: Ezt fejtsd már ki légyszi, hogy mitől szar, és mitől van szarul megcsinálva? Szerintem azon kevés film közé tartozik, amelyik visszaadja a hangulatát mind a háborúnak, mind pl Afganisztánnak. Amúgy pedig gyönyörű a képi világa. A sztori lehet, hogy nem annyira ütős, ezt aláírom. De nem is a folytonos adrenalinfröccsre épít.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2013.11.14. 10:45:12

a képi világ valóban szép, de ha a karaktereket baltával alakították, és a sztori meg annyi, hogy 10 fiatal lelkesedésből katonának áll, katonásdit játszanak, de a végére kiderül, hogy a háború igaziból rossz dolog, az nekem kevés. Suta ez a film, nem hiteles, béna, sablonos karakterek (a jófej-bevállalós-értelmiségi, az-agresszív-de-a-szíve-a-helyén-van-suttyó, a kiégett-kőkemény-de alapvetően-vajszívű-őrmester, stb) akik jól reprezentálják Oroszországot (nem) stb.
SPOILER: Arról szól a film, hogy az orosz fiatalok lelkesedésből katonának állnak, elmennek harcolni a világ végére, legyőzi őket a túlerő (??????), és még ki is derül, hogy a haláluk értelmetlen volt, mert pont akkor vonulnak ki az oroszok Afganisztánból. Ha ez igaz lenne, és hitelesen lenne előadva, akkor nem lenne bajom. így viszont csak a Rambo 3 inverzét látom, ugyanolyan hiteltelen baromság, csak a másik oldalról bemutatva. Ezt akartam mondani az előző kommentben is, csak kicsit rövidebben fogalmaztam meg :)

Edgecrusher 2013.11.14. 21:06:41

@kakamátyás: Köszi a választ, és hogy kifejtetted, mert az, hogy "szar" az elég sok mindent jelenthet.
Pár megjegyzés:
-Nem kalandvágyból és lelkesedésből álltak katonának. A SZU-ban a sorkatonaság akkor is 2-3 év volt, őket konkrétan vitték. Ez szerintem egyáltalán nem elhanyagolható különbség. Az alapkarakterek mindegyik filmben hasonlóan benne vannak, a ruszkiknak pedig alsóhangon karakteres az arcuk. Abban igazad van, hogy nem kifinomultan vannak kidolgozva a karakterek, de a film mondanivalója nem is ez. A sztori pedig az, hogy a Szovjetúnió minden tájáról besorozott kiskatonákat kiviszik egy olyan országba, amiről fingjuk nincs, emellett fel sem nőttek még igazán, és miután a halálozási rátájuk elég nagy, tekintve hogy a klasszisokkal magasabb szinten lévő haditechnikájuk ellenére is szétszopatják őket a mudzsahedek, a túlélőnek még arra is rá kell jönnie, hogy értelmetlen volt az egész. Ami a filmben van tehát igaz, az, hogy szerinted mennyire hiteles, az szubjektív, szerintem meg az. A Rambo 3-hoz hasonlítani, meg leszarozni kicsit erős. Persze szíved joga, isten őrizz, hogy meg akarjalak győzni, csak sejtésem szerint nem látod a teljes képet. Én meg jártam a filmben szereplő országban, nyilván ezért nekem meg máshogy szubjektív.

Üdv

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2013.11.15. 09:50:34

lehet, hogy a film a belső piacra készült, és ott értik ezeket az utalásokat és ott a karakterek is visszaköszönnek az utcáról és az az én hiányosságom, ami miatt nem tudtam értékelni a filmet, hogy semmi közöm az oroszokhoz, de pl csomó iráni, dél koreai, dél-amerikai, vagy akár skandináv filmet tudok mondani, aminek a karakterei és világa viszont tökéletesen érthető számomra, pedig hozzájuk még kevesebb közöm van, mint az oroszokhoz.
szóval, fenntartom a véleményemet, de ha számodra élvezhető volt a film, szerinted rendben volt és neked adott valamit, akkor csak irigyelni tudlak :)

Edgecrusher 2013.11.15. 13:28:28

@kakamátyás: Korrekt válasz, kösz. Azért akadtam fel a "szar" minősítésen, mert amilyen filmeket kiposztoltok, az körülbelül az a kategória, amiért érdemes filmet nézni, szűk szórással. Szerintem. Úgy gondolom, hogy ha az említett film a szar kategóriába sorolandó lenne, akkor a mainstream hulladékra (pl Marvel-dömping, etc.) külön kategóriát kéne kitalálni, ami annál még lejjebb van. Amúgy meg: De gustibus non est disputandum.
Peace.
süti beállítások módosítása