The Unbearable Lightness of Being (A lét elviselhetetlen könnyűsége, 1988)


Milan Kundera
könyveit nem nagyon filmesítették meg, mondjuk nem is könnyű vállakozás, de azért mégiscsak furcsa, hiszen egy igazán közismert íróról van szó.
Hogy miért éppen a Lét elviselhetetlen könnyűségét válaszották, nem tudjuk meg soha, de mindegy is. Philip Kaufman rendezte, aki elég eklektikusan válaszott filmeket: A testrablók inváziója (horror-sci-fi), Henry és June (biográfia, dráma) és ő írta pl. az Indián Jónás forgatókönyveit is, heh. Szóval igazán olyan rendező, aki nem egy stílus elkötelezettje, hanem témát választ.
Először a könyvet olvastam aztán jött a film. Ha nem is tudja átadni teljesen (lehet olyat egyáltalán?) azért jól sikerült adaptáció. Daniel Day-Lewis és Juliette Binoche jó választások, mégha nem is túl cseh típusú arcok, teljesen korrekten hozzák a közép-európai kínlódást, bár nyilván jobb lett volna kelet-európai színészekkel, de akkor ugye Amerikában borítékolt lett volna a bukta. (Ja és természetesen nem is Prágában forgatták, hanem Franciaországban, nem is hozza a cseh fílinget, pedig próbálkoztak.)
Aki nem olvasta a könyvet, annak már a cím is elgondolkodtató lehet: hogyan lehet a lét elviselhetetlenül könnyű? Tomas számára az élet márpedig "túl könnyű", és ezt a film jól be is mutatja: a fojtogató, fülledt erotika, a felszínes, élvhajhász orvos jellemfejlődése és a 68-as szovjet bevonulás eseményei keresztezik egymást.
A film romantikusabb és érzelgősebb ugyan a könyvnél, de azért még mindig egy korrekt adaptáció.
AJÁNLOTT!

dr. KJ: 7,7/10

2008-05-20 10:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr35476598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása