A hullaégető (1968)

Egy remek film a cseh újhullám időszakából.

A film a II. világháború alatt játszódik és Karl Kopfrkingl cseh állampolgárról szól, egy krematórium igazgatójáról. Kopfrkingl tisztes családapa, szerető férj és munkáját is teljes tökéllyel végzi, hullákat éget mindenki megelégedésére. A példás, rendszerető polgár aztán találkozik a náci rezsimmel, belép a pártba és konfliktusba kerül önmagával, mert a felesége zsidó, akitől két gyermeke is van.
Innentől  a hullaégető elméje fokozatosan megbomlik, hogy aztán a film végére a náci rendszer tökéletes kiszolgálója és megtestesítője lehessen és talán az egyik legsúlyosabb pszichopata, akit filmekben eddig láthattunk.

A főszereplő Rudolf Hrusínský, a korszak és a 70-es, 80-as évek egyik legnagyobb cseh színésze. Hihetetlenül súlyosan hozza az amúgy is beteg rendszer alatt fokozatosan meghasonló figurát. Magyar hangja Gálvölgyi János, nagyon jó benne. A filmben szerepel még a fiatal Jirí Menzel is.

A film képi világa nagyon izgalmas. Érdekes kamerabeállítások, halszemoptikás jelenetek és makrofelvételek határozzák meg az amúgy fekete-fehér film látványvilágát. A darab elég nyomasztó, de nagyon izgalmas, nagyon meghatározó a hangulata és feltétlenül ajánlott.

Részletek a filmből, kicsit spoiler-veszélyes, de a hangulat átjön:

imdb

Dr.Z értékelése: 9/10

2008-05-11 12:20




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr59463601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.05.11. 12:26:29

aztabüdös, ez tényleg nagyon kemény, ez a csávó nagyon súlyos :)
süti beállítások módosítása