Irréversible (Visszafordíthatalan; 2002)

A Monica Belluci által játszott nőt brutálisan megerőszakolják és megverik. A pasija kezébe veszi az ügyet, és nyomozni kezd. Mindez időben visszafelé. Blabla.

Kevés film van amit nem voltam hajlandó végignézni. Ez közéjük tartozik és nem vagyok vele egyedül, több barátom is távozott a moziból a film közben. Lányismerőseim pedig azt mondták, hogy nem bírták végignézni az erőszakolós jelenetet.
Van néhány olyan rendező, jelen esetben Gaspar Noé, akik nem tudják eltalálni a megfelelő arányt az öncélű erőszakosság és a "művészfilm" között. Nincs bajom az erőszakkal abban az esetben, ha értelme van és nem tobzódás.
Itt erősen elszaladt a ló: poroltóval-véres-péppé-verem-a-fejét és  erőszakoljunk-nőt-hosszú-perceken-keresztül.

Az öncélúság ott kezdődik, hogy naturalistán hosszú percekig mutatunk valamit, amit egy percben is bőven elég lenne a hatás eléréséhez.

A konstruktív kommenteket érdeklődve várjuk.

dr. KJ: 1/10
Dr.Z: 2,5/10
Mr. R: 2/10

2008-05-09 12:01




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr65461169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.05.09. 12:40:40

én sem voltam hajlandó megnézni, pedig asszem elég nyitott vagyok, de hogy ezzel sokkoljanak, az kell a faszomnak, nem attól jó egy film, hogy agyonbasz

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2008.05.09. 14:07:29

Végignéztem, elég beteg film volt, a rendező is meg a forgatókönyvíró is

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.05.09. 14:36:35

Gaspar Noé rendezte és írta is, úgyhogy övé a "dicsőség"

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.05.09. 16:09:19

Én megnéztem. Súlyos darab. Ezek a részek tényleg botrányosak. Amúgy a megerőszakolós rész után a tönkrement párt látjuk, teljes boldogságban. Itt az otthoni idiili együttlétük megy negyed órán át. (Merthogy visszafele pörög a film), Tényleg sok... meg sokk

Moki 2008.07.05. 13:59:44

Zseniális film, az elejétől a végéig. A világ egyik legjobb kisérletimozija. Brutálisan konkrét hangulattal és kegyetlen világképpel. Noé egy igazi kompromisszum mentes alkotó és ez meg is látszik a filmen. Egy igazi mestermű...

Moki 2008.07.05. 14:15:25

Az öncélúság inkább az, ha a film menetét, hangulatát és tartalmát pozitívan nem befolyásoló jelenetekkel hígítjuk fel. Itt mindennek megvolt a helye és miértje. A zaklatott első negyed óra, ami tökéletesen hozza a vívódó, őrület határán leledző főhős belső világát, a fejszétverés és az erőszak jelenet az emberben lakozó legsötétebb ösztöni szinten mozgó kegyetlenséget tükrözi. Azt ne mondja nekem senki, hogy nem éreztétek azt a magatehetetlenséget, rettegést, a megalázottságot, a fájdalmat, amit Belucci karaktere élt át a jelenet alatt. Zseniálisan közvetítenek ezek a mozzanatok. Félelmetesen élethű élményt biztosítanak.

Moki 2008.07.05. 14:17:01

A Fűrész IV boncolós jelenete öncélúság, a Gyűrűk Ura sorozat megannyi belassított jelenete öncélúság... de ez a film... szimpla filmművészet, amit tanítani lehetne.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.07.05. 14:34:11

Hát azért ez kérdéses. Ha negyed órán keresztül látom, hogy majdhogynem élesben megerőszakolnak egy nőt, aki csak nyög és sikítozik, az engem kiborít. A hatás eléréséhez nem kell zseninek lenni.
Olyan, mint amikor mondjuk az a feladat, hogy mutasd be a szart. Valaki úgy oldja meg, hogy beledob az arcodba egy marékkal, valaki meg előveszi a kuglófot, és bemutatja, hogy lesz ebből kaksi. Az első megoldás egyértelműen hatásos. A második verzió nehezebb tud ütni, de ha összejön, én jobban szeretem. Ez persze ízlés kérdése. Gaspar Noé az elsőt választotta szerintem, de nyilván szükség van néha erre is.

Moki 2008.07.05. 15:55:48

Kiborít... igen :D Miért, szerinted mit kéne érezned egy megerőszakolás alatt?

-Hm igen, Monica Beluccit megerőszakolják, oké... nézzük mi a következő jelenet...

Ha nem időzne el rajta, akkor csak egy szimpla tölteléke lenne a filmnek és valljuk be, az ilyen megbecstelenítést olyan szinten ledegradálni... az volna bűntény. Érezni kell a súlyát és azt nem lehet pár másodpercben. Egy ilyen horderejű dolog fölött nem lehet felszínesen elsuhanni.

Ha már a szar a téma. Ez a film nem arcon dob vele. Hanem érzed a szagát, az állagát, a tapintását, az érzését... és igen, így tudod meg igazán, hogy mi az a szar.

Moki 2008.07.05. 15:59:16

Az lenne arcon dobás, ha csak annyit látnánk, hogy Belucci betámadja valaki és félresvenkel a kamera és vágás, mint minden második tucatfilmben :D Utána végig ez járna a fejedben, hogy vazz, emiatt volt így kiakadva Cassel? xD

Meg ugye az öncélúságot a film vége is elveti, mivel felszabadít, nem pedig legyötör a föld alá, pozitív vége van. Bele se merek gondolni mekkora lélekgyalázat lenne ez a film időrendben lejátszva.

Ráncosnyakú · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.07.07. 15:58:21

Jó ötlet volt a visszafele lejátszás, de a film ettől függetlenül még egy nagy hányadék, rádásul ezt már más filmben is ellőték.
Nem lenne baj sok gusztustalan véres fasz mutogatásnak, ha lenne a filmnek mondani valója. Viszont semmire nem jövünk rá a filmből csak arra hogy mlyen durva világban élünk. Nagyon DURVA! Szörnyű!
De ez szerencsére nem igaz, mert a filmben lévő dolgok igazából nagyon ritkán történik meg, bár akkor tényleg szarul néz ki. Tehát akkor most mit akart mondani a film? Azthogy DURVA!

Moki 2008.07.08. 16:04:51

Nem ez az első film, aminek nincs mondanivalója. Csupán egy naturalista kinyilatkoztatás a rendező író szemszögéből. Ez a film meg nem hányadék, csupán van akinek bejön, van akinek nem... attól még egy kiváló és korszakalkotó mozi. Meg aztán a cannesi zsűri se adja oda a pálmát csak úgy akárkinek :D

Jah és szerinted a nemi erőszak és a hirtelen felindulásból elkövetett emberölés olyan ritka? :D Kíváncsi vagyok melyik bolygón élsz és hogy jutottál el oda, mert én is ott akarok élni :D

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.07.08. 16:10:18

Nyugi Moki, felesleges gerjedned és személyeskedned. Ahogy mondtad, ez egy erőszakos film és nincs mondanivalója. Azt hívjuk úgy öncélű film, ha nem mond semmit, viszont erőszakos. Akkor most miről beszélünk?
Attól te még szeretheted, mi meg utálhatjuk.
Mint azt fent jeleztem, a konstruktív kommenteket szívesen látjuk. Azonban a te kommentjeidből annyi derült ki hogy ez fasza film, mert erőszakos, és nincs mondanivalója.
Akkor kérjük a következőt.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.07.08. 16:37:54

Azért Moki nem mondott faszságokat, jót csevegtünk, dehát itt rendesen véleménykülönbségek vannak. E film körül amúgyis. Szóval köszönjük a hozzászólást, és így tovább.

Moki 2008.07.09. 19:44:01

Nem szántam személyeskedésnek, amit írtam. Nálam ez egy szófordulat, ami sokszor megjelenik a köznyelvemben :D

Nem, sehol se írtam, hogy azért jó, mert erőszakos. Kb egy oldal vaskos érvet írtam le, hogy miért jó ez a film Többet nem tudok megtenni, csak el kell olvasni amit írtam, nem pedig egy két dolgot kiszemelni, majd kifordítani.

Ha számodra ez az öncélúság, akkor a Sin City is öncélú, a Faun labirintusa is öncélú meg a többi hasonló mozinak is annak kéne lennie. Nem csupán az rendelkezik művészi értékkel, aminek nyilvánvaló és konkrét mondanivalója. Nézz meg egy Dali festményt... most akkor az is öncélúság?

Moki 2008.07.09. 19:48:46

Dr. Zabicsek részemről a szerencse, bárhol bármikor és örömmel :D

Moki · http://videodrome.freeblog.hu/ 2008.07.09. 19:54:20

Nah akkor itt én le is zárom ezt a tüzes agypárbajt :D Egy igen különleges kísérleti mozival van dolgunk, egyéni, szubjektív világképpel így el sem lehet várni igazából, hogy közös nevezőn legyünk :) Én megbántani senkit se akartam azzal az egy mondatommal, ha sikerült, akkor azért elnézést kérek. Most pedig rákeresek itt pár kedvenc filmemre :D

agape 2008.07.29. 21:14:35

Ez a film egy olyan fokú _valami _ (a személyeskedés elkerülése céljából nem nevezem nevén:), amit már nem vesz be a gyomrom.

K.Leslee 2010.03.07. 22:12:18

Mindenféle negatív megnyilvánulástól mentesen csupán annyit szeretnék kérdezni, hogy minek írtál a filmről'kritikát' ha meg sem nézted?????

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.03.08. 00:01:06

@K.Leslee: 1. ez nem kritika. 2. az, hogy nem néztem végig mindent elmond róla 3. a filmet olyan is osztályoztata aki végignézte és úgy is szar maradt.
kérem kapcsolja ki.

K.Leslee 2010.03.08. 12:57:36

@dr. K. J. phd.: Ezért tettem idézőjelbe a kritika szót. Csak azért mondtam, mert 20 perc után Én is azt hittem, hogy szadista elmebeteg filmet fogok látni és ki is akartam kapcsolni. Aztán az (egyébként hatásos) úszó kamerák leszálltak a földre és úgy tűnt, hogy az egésznek még lényege is lesz. Nem mondom, hogy túlzottan jó film, de semmiképp nem rossz. A fölösleges erőszakról nem ez a film jut eszembe, hanem a Fűrész 1-től 20-ig. Érdekes módon az népszerű. Én meg attól megyek falnak, mert abban üzleti eszköz az erőszak. Az Irreversible-ben nem az.
Ha valakit érdekelne az Én verzióm:

criticalpoint.blog.hu/2010/03/08/irreversible_visszafordithatatlan

Tényleg nem akartam beszólni.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.03.08. 13:32:41

@K.Leslee: Akkor most még egyszer, utoljára, erről a remek filmről.
Ha 20 perc után azt gondolom egy filmről, hogy a te szavaiddal "szadista elmebeteg" és ezért kikapcsolom, akkor már ezért is szar film hiszen nem néztem végig, tehát nem érte el a célját.
Az öncélúság definícióját a fenti kommentekben jól kielemeztük, ezt most hagyjuk, tömören annyi, hogy attól, hogy nem "üzleti eszköz" az erőszak még lehet öncélú, például ha nincs más üzenete, mint hogy az élet DURVA.
Ajánlom Mr. Ráncos úr (aki végignézte) tömör és érthető hozzászólását is, miszerint a film mondanivalója az, hogy az élet DURVA, nahát, mik vannak, sok a hülye és agresszív ember és húha.
Ez kevés, nagyon kevés nekem és még sok embernek.
Más embereknek viszont tetszik ez a film és jól rájönnek arra, hogy nahát, az élet DURVA, sok a hülye és agresszív ember és húha.
Nincs is ezzel baj, különbözek vagyunk.
Az Irreversible olyan film, ami kiverte nálun a biztosítékot és egész egyszerűen NEM ajánljuk megnézésre. Nem sok ilyen van és nem is cél, hogy a szar filmek gyűjtője legyen a blog, azóta nem is nagyon volt rá példa.
A moziba:be célja, hogy olyan filmeket ajánljon amik a magyar forgalmazás hiánya miatt vagy egyéb okok miatt nem ismertek Mo.-n. A fikázás tehát nem cél, mintahogy a "kritizálás" sem, ezért pl. nem fogsz nyavalygós Avatar kritikát olvasni itt, sem az általad említett Fűrész filmek méltatását sem (amiket egyébként én nem láttam és nem is érdekelnek, és nem is értem, miért mondod itt ezt nekünk.)
Ezért koncentráljunk inkább a jófajta ismeretlen(ebb) vagy régi és érdekes filmekre és hagyjuk Gaspar Noét a fenébe.
Köszi.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.03.08. 14:29:00

@K.Leslee: Kedves Leslee. Sajna belenyúltál a tutiba, merthogy Kuki kolléga mindenkit lebasz, aki ezt a filmet védeni próbálja. Te se erőltesd ezt a dolgot inkább, hanem nézegess más postokat, vannak izgibbek is. Köszönjük látogatásod és térj vissza gyakran.

K.Leslee 2010.03.08. 23:53:10

@dr. K. J. phd.: LOL.....Azért nem kell ennyire felkapni a vizet. A Fűrész témát csak azért hoztam fel, mert bosszant, hogy sokan szeretik, közben meg nyavalyognak az erőszak miatt.Tudom, hogy a Fűrésznek nincs köze a bloghoz, nem is ezért írtam oda, csak tipikus példaként arra, amikor egy filmben csupán az erőszak a lényeg(merthogy idegesít, ha ezzel adnak el egy filmet).

Emlékeim közt matatva csokorba szedtem néhány filmet, melyeknek az a lényegük, hogy a világ rideg és kegyetlen, de ettől még nagyon jók:

Nem vénnek való vidék
A Faun labirintusa(egyik kedvencem)
Szarvasvadász
Taxisofőr
Léon, a profi(ok, a virág a végén jelképes, de hát szegény Jean Reno....)
Tökéletes világ

Zárjuk le azzal, hogy nézőpont kérdése. Nem fogok rá visszatérni. Nem áll közel szívemhez a film:-)

kbfkbfkbf 2013.04.23. 21:39:59

@dr. K. J. phd.:

"Az Irreversible olyan film, ami kiverte nálun a biztosítékot és egész egyszerűen NEM ajánljuk megnézésre."

Talán az egyik legjobb film, amit valaha láttam, ajánlom megnézésre!

@Dr. Zabicsek:

" Ha negyed órán keresztül látom, hogy majdhogynem élesben megerőszakolnak egy nőt, aki csak nyög és sikítozik, az engem kiborít. A hatás eléréséhez nem kell zseninek lenni. "

Fontos látni, hogy kis esélye a menekülésnek többször is fölvetül. Ezt a feszült várakozást apró reményekkel nem lehet sajnos összesűríteni. Ilyen időigényes ez a filmbiznisz. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2013.05.13. 17:07:21

gaspar noé egy fasz, hülye sznob. leönteném egy vödör pezsgős hányással, ha meglátnám.

K.Leslee 2013.05.13. 23:30:58

@efes: hahha es akkor meg nem is lattad tole az Enter The Voidot.....az ennel is betegebb

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2013.05.16. 13:55:09

@K.Leslee: De láttam azt is, ezt is, azért mondom. Egyedül az amúgy erősen közepes Havanna szeretlek-be csinált kis etűdje értékelhető, sőt, ott majdnem a legjobb. De ennyi a csávó, nagy arc, nagy para, de mini ember. Szar filmes, na.

K.Leslee 2013.05.16. 22:06:45

@efes: hat valahogy megis elerte azt, hogy beszelnek rola az emberek :-)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2013.08.21. 11:36:34

@K.Leslee: igen, de az marketing, nem művészet, tehát bárki által megtanulható szakma.
süti beállítások módosítása